Det nya mrna-vaccinet måste förvaras i 70-80 minusgrader för att inte förstöras. Det ställer krav på en effektiv leveranskedja inför den kommande vaccineringsvågen som tidigast kan starta i mitten på januari.
Region Norrbotten har inventerat tillgången på specialfrysar och bara funnit en enda i länet. Den tillhör Luleå tekniska universitet och används i forskning.
I en månad har de fyra nordligaste regionerna försökt att lösa problemet i en värld där i princip samtliga länder söker efter vaccinfrysar som klarar av dessa extrema temperaturer.
– Vi hade på gång att köpa in två från en holländsk företag innan vi hittade en bättre lösning, berättar Anders Bergström, enhetschef på vårdkvalitetsenheten i Region Norrbotten.
Nu väljer de fyra nordligaste regionerna att låna in två frysar från annan verksamhet vid Umeå universitetssjukhus.
Planen är att Umeå ska utgöra en nod för norra Sverige. Dit kommer Pfizers vaccin att levereras innan det distribueras vidare.
– Vaccinet kan förvaras i ett vanligt kylskåp i fem dygn innan det förstörs. Det innebär att vi till exempel kan transportera det till Kiruna under en natt och sedan har en tidsfrist på 4,5 dygn till vaccinering. Det bedömer vi ska fungera, förklarar Anders Bergström.
Specialkylen på LTU är tänkt att utgöra en reservplan. Fortfarande återstår det frågetecken att lösa inför massvaccineringen, men i dag finns inga svar att få varken från Region Norrbotten eller Folkhälsomyndigheten.