Några utvalda skyddsombud och fackligt aktiva inom IF Metall, samt Arbetsmiljöverkets Anita Israelsson, träffade Marita Ulvskog på måndagen. Mötet kom till på Ulvskogs begäran med anledning av dödsolyckan som skedde på SSAB för en dryg vecka sedan. Marita Ulvskog har bland annat ansvar för Socialdemokraternas ståndpunkter i industrifrågor och sitter även i EU-parlamentets industriutskott.
Uppvuxen på Malmudden
Hennes pappa arbetade på järnverket i Luleå i 40 år och hon är uppvuxen på Malmudden.
För en tid sedan var några av metallarna som närvarade på måndagens möte I Bryssel och hälsade på henne. IF Metall-vimpeln hon fick då står fortfarande i hennes kontorsfönster.
– Jag kände att jag ville komma tillbaka till er och prata om olyckan. Den är väldigt otäck, säger Marita Ulvskog.
Kritiska till neddragningarna
En het fråga som diskuterades var neddragningen av Arbetsmiljöverket. Mats Eriksson, regionalt skyddsombud IF Metall och som jobbar på Gestamp Hardtech, tog till orda först.
– Vi är starkt kritiska till neddragningarna på Arbetsmiljöverket. Det är inte läge med fler besparingar. Det ska inte dras ned något mer på arbetsmiljön, det ska ökas. Vi ska inte behöva riskera att gå hit och dö eller slitas ut. Arbetsgivaren försöker göra ett bra jobb men det är hela tiden det ekonomiska som styr, säger Mats Eriksson.
Ett misslyckande
– Varje dödsolycka är ett misslyckande. Jag tycker att kunskapen om hur man bedriver systematiskt arbetsmiljöarbete minskar, det märker jag när jag besöker mindre arbetsgivare, säger Mats Eriksson.
– Det gäller även större arbetsgivare. Jag har den upplevelsen att vi skyddsombud ibland har mer kunskap om arbetsmiljön än vad cheferna har, säger Mats Holmström, skyddsombud IF Metall, Gestamp Hardtech.
Marita Ulvskog lovade att Socialdemokraterna ska ha större fokus på arbetsmiljöfrågor inför valet nästa år.
Omänsklig stämning
Hon talade om att det blivit en omänsklig stämning på arbetsmarknaden, med lite av känslan ”duger det inte, så får du sluta”.
Även hon är starkt kritisk till nedmonteringen av Arbetsmiljöverket. För Norrbottens del har 18 tjänster minskats ner till nuvarande nio, på bara några år.
– Det första som den nuvarande regeringen gjorde var att lägga ned Arbetsmiljöinstitutet. Vi har väldigt hög arbetslöshet i Sverige, och när man har det så är det väldigt lätt att man blir utbytbar. Arbetsgivare blir inte rädd om dem som jobbar. När det inte finns någon allmän samhällsdebatt så är det lätt för regeringen att skära ner på det här. Det blir inga större protester, säger Marita Ulvskog.
Genar i kurvorna
– När din pappa jobbade här var vi 5 500 personer. Nu är vi kring 900 kollektivanställda men gör dubbelt så mycket järn som då. Så självklart genar vi i kurvorna, det behöver man inte vara Einstein för att förstå. Det har till och med jag gjort, som är skyddsombud, säger metallaren Lennart Höglid, operatör på SSAB:s koksverk.