Tvättsåpan fortsätter i Luleå tingsrätt

Tvist. Förnedrad av företaget och sviken av facket. I går startade tvistemålet i Luleå tingsrätt för tio före detta anställda på Textilservice i Boden som försöker få upprättelse.- Det ska bli skönt att få ett avslut på den här soppan, säger en av de kärande, Elisabeth Enbom.

Luleå2008-01-24 00:00
LULEÅ (PT)I samband med att Textilservice övertog tvätteriet i Boden av Berendsen återanställdes huvuddelen av personalen, men lagen om anställningsskydd, las, frångicks i och med att flera trotjänare som fanns längst upp på las-listan förbigicks och därmed förlorade jobbet. De kärandena menade att företaget ville göra sig av med de äldre.

Totalt har tio före detta anställda anlitat jur kand Dennis Brinkenback, Stockholm, att företräda dem i ett tvistemål mot sin före detta arbetsgivare.

Förnedrade av företaget

De kärande, nio kvinnor och en man, anser sig förnedrade av Textilservice och dessutom totalt sviken av sitt fackförening, Industrifacket.

När parterna på onsdagen träffades i Luleå tingsrätt tvingades de kärande återigen genomgå en kränkande behandling.

De kärande fick inför öppen ridå höra Textilservice juridiska ombud Lars Sydolf berätta att deras arbetskamrater hade ledbesvär, högt blodtryck, åt antidepressiva läkemedel, hade stressrelaterade problem och alkoholproblem bland annat.

- Återigen blir vi förnedrade, jag anser att det här är skandalöst, säger Elisabeth Enbom, en av de mest pådrivande i den här processen.

Hon berättar vidare varför man valt att gå till domstol med sitt ärende.

- Vi vill ha ett slut på det här så att vi kan gå vidare. Vi är inte ute efter pengar, vi vill att man ska följa spelreglerna, följa las-reglerna.

Den förnedringen som Elisabeth Enbom bland annat talar om handlar om att flera av de kärande fick delta i en grupp som skulle rotera på olika arbetsplatsen på tvätten. Företaget ville på så sätt se hur de anställda skötte sig på respektive arbetsstation. De flesta av dessa personer har arbetat på tvätten i drygt 30 år och under de här åren redan provat på allt inom tvättens väggar.

- Jag har arbetat 32 år på olika ställen på tvätten. Jag behöver inte bevisa att jag kan jobbet, sade en av kärandena.

Totalt yrkar kärande att tingsrätten ska förplikta Textilservice att utge ett allmänt skadestånd till var och en av de tio personerna med 80 000 plus ränta. Det här betyder ett spann mellan 160 000 till 500 000 varierande hur länge man har varit anställd.

Textilservice bestrider samtliga yrkanden. Båda parter yrkade också på ersättning för rättegångskostnaderna.

Det var många upprörda personer som vittnade inför tingsrätten, en del upprörda till tårar.

Fem av vittnena berättade att de, efter att de hade avskedats, blivit uppringda av en fackrepresentant och blivit erbjuden allt från 50 000 till 75 000 kronor plus anställningen tillbaka, ett förfarande som många av de inblandade anser som mycket märkligt.

- Ett mycket konstigt samtal må jag säga, sade en av kärande Rita Larsson.

Besvikelse över facket

Dennis Brinkenback har en klar uppfattning om fackets agerande.

- Det är ett tecken på att de har insett att de har handlat fel och jag kan inte se det på annat sätt än att facket har handlat på uppdrag av företaget, säger Dennis Brinkenback.

Att besvikelsen över Industrifackets agerande var stor gick det inte att ta miste på.

- Jag trodde att facket var till för att hjälpa oss, vi fick ingen hjälp alls, sade Rita Larsson.

- Facket sitter i knät på arbetsgivaren, sade Elisabeth Enbom.

Rättegången fortsätter torsdag och fredag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om