Yngsta mästerkockens juligaste favoriter

Emma Karlsson Lohiniva blev kändis när hon vann TV-programmet Sveriges yngsta mästerkock. Julen är den största högtiden på året för henne – och där maten har en central plats.

Julen har alltid varit den största högtiden för Emma Karlsson Lohiniva.

Julen har alltid varit den största högtiden för Emma Karlsson Lohiniva.

Foto: Joakim Nordlund

Luleå2021-12-24 11:02

13-åriga Emma Karlsson Lohiniva har precis rullat köttbullarna som hon sedan lägger ner i den varma stekpannan. Samtidigt håller hennes Janssons frestelse på att bli färdig i ugnen. Den gravade laxen har hon redan skurit fram och i skål på samma bord finns några praliner som hon har gjort helt på egen hand. 
Det har nu gått bra exakt ett år sedan inspelningen av Sveriges yngsta mästerskock avslutades. 
I början av juni fick Emma Karlsson Lohiniva äntligen fira när det sista avsnittet visades och det blev offentligt att hon hade vunnit hela tävlingen. 
– Det var ju helt ofattbar känsla. Jag tycker att alla borde få uppleva den. Samtidigt var det ju lite konstigt att inte kunna få fira direkt. Jag fick inte avslöja någonting alls. I klassen fick jag ju nästan frågan varje dag ”Emma har du vunnit” och så försökte de avläsa mina svar och ansiktsuttryck. Det var nära att försäga mig några gånger men jag klarade det. Det var bara mina föräldrar som visste att jag hade vunnit, säger hon. 
Samtidigt skakar hon lite i pannan där köttbullarna håller på att få färg. 
– Jag har använt mig av älgköttfärs. Jag har i hela livet lagat mat med älgfärs, det är typ det enda köttet vi använder, berättar hon. 
Köttbullarna har en given plats på hennes julbord. 

– Ja, det känns som en självklarhet. Det är inte som något riktigt julbord om det inte finns köttbullar, säger hon med bestämdhet. 

Hon öppnar ugnsluckan och provsmakar Janssons frestelse. 

– Den behöver lite mer tid. Janssons är också viktigt. En del unga gillar det kanske inte men jag har alltid tyckt om det. Och det är samma med sill. Det har jag också alltid gillat men jag vet att det är många barn som inte äter det, säger hon. 

Hon har också komponerat ihop en egen kryddblandning till den inlagda sillen. 

– För att få det lite juligt har jag använt mig av nejlika och kryddpeppar. Sedan har jag använt mig av senapsfrön. Sedan har jag provat på att använda mig av rödbetor så att den ska få färg så att sillen också blir lite rosa. Jag tycker det är kul med färg, säger hon. 

Hennes mamma och bonuspappa bor i Alvik tillsammans med Emmas tre syskon. Hennes julbordsöverraskning till familjen innehåller så många godsaker. Förutom sillen, köttbullarna, laxen, skinkan, ägghalvorna och Janssons frestelse har hon också en egenhändigt gjort rödbetssallad. 

– Och så finns ju picklad rödlök, säger hon och visar med handen på en glasburk. 

Alldeles intill finns de vackra chokladpralinerna och de fina väldoftande pepparkakorna som hon också har gjort degen till. 

– Jag lagar mat så ofta som jag hinner. Nu när det är skola blir det ju sällan på vardagar för jag har ju skolan att sköta men på helgerna gör jag alltid mat, berättar hon.

Hennes mamma Maria Lohiniva har följt dotterns utveckling och intresset för just julmaten har alltid funnits där. 

– Det första som du satt och gjorde innan du kunde gå det var att rulla julköttbullarna, säger Maria Lohiniva. 

– I hela mitt liv har jag griljerat skinka och gravat lax med pappa. Ända sedan jag var tre år har jag varit med och hjälpt till på julbordet på pappas jobb, inflikar Emma. 

Vad betyder julen för dig?

–  Det är verkligen min favorithögtid. Jag älskar att vara med min familj och också all maten. Jamen hela julkänslan är bara väldigt viktig för mig. Det är en höjdpunkt på året. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!