Läs mer: "Han skulle skära halsen av mig"
Dramat då den 34-årige våldsverkaren gav sig på en 82-årig man, beväpnad med en kniv, utspelade sig på tomten till en fastighet utanför Luleå i lördags.
– Han ställde sig framför mig och sa: "Ring efter en flyktbil!" Jag fattade ingenting, jag hade aldrig sett människan förr, sa den 82-årige mannen, som i tumultet knivskars i örat, till Norrbottens Media efter händelsen.
Den 34-årige mannen är känd av rättsväsendet för grov brottslighet under ett stort antal år. Brott som direkt kan kopplas till ett svårt missbruk, men även till psykisk ohälsa.
34-åringen har själv larmat om sitt mående ett flertal gånger.
Den 34-årige mannen frigavs den 2 april efter att han avtjänat ett fängelsestraff för en rad brott. Lite drygt två veckor senare greps han misstänkt för mordförsök utanför Kalix. Han häktades, men försattes på fri fot.
Under tiden på anstalt har 34-åringen varnats för misskötsamhet bland annat för hotfullt och utåtagerande beteende mot personalen. Han har förklarat beteendet med sitt allmänna psykiska mående, och att han har förvägrats medicin under en tid. Utan medicinen uppgav 34-åringen att han kände "kraftig smärta och ångest".
Per-Axel Karlsson, chefsöverläkare vid rättspsykiatrin i Öjebyn, är mycket kritisk till hur det ser ut i dag.
– Det som är paradoxalt i det här är att man håller individen själv ansvarig för sitt dåliga mående. Det är konstigt, men så är det, säger Per-Axel Karlsson och fortsätter:
– Lagstiftningen andas mera att man ska ta ansvar för sig själv, även om man är sjuk. Man lägger inget ansvar direkt på staten.
Vad tycker du om att det ser ut på det här sättet?
– Självklart är det dåligt för alla. Det är dåligt för personen i fråga som inte kommer ur sin brottsliga verksamhet. Det är dåligt för brottsoffer och det är dåligt för anhöriga. Jag tycker väl att det är lite lamt av myndigheter och vårdgivare, att skicka det vidare hela tiden och hänvisa till att det här är någon annans bord.
Per-Axel Karlsson konstaterar sedan:
– Det kan gå riktigt illa, och det kan sluta med döden.
Beslut om tvångsvård kan tas av läkare enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT. En person kan också dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Den 34-årige mannen begärdes på måndagen häktad misstänkt för försök till mord. Tingsrättens beslut blev dock att han skulle häktas misstänkt för olaga hot.