Tuffa krav skapar lotsbrist

Tre nya lotsar. Det behöver Luleå lotsstation anställa nästa år men rekryteringsbasen för yrket är liten och hårda krav sållar bort många sökande,

Anders Dahl är lotsområdeschef för norra Sverige.

Anders Dahl är lotsområdeschef för norra Sverige.

Foto: Sjöfartsverket

LULEÅ2019-07-16 16:38

Anders Dahl är lotsområdeschef för norra Sverige. I hans område finns fyra stationer, Luleå med sex anställda, Skellefteå med fem lotsar, Umeå med fyra och Örnsköldsvik med också fyra.

Totalt finns 21 anställda där exempelvis lotsarna i Skellefteå kör fartyg in mot Haraholmen och Piteå hamn.

I dag har han inte någon brist på folk men nästa år behöver stationen i Luleå anställa tre nya lotsar eftersom två går i pension och en flyttar till Sjöfartverkets lotsstation i Gävle.

Till stationen i Skellefteå har han lyckats nyrekrytera tre personer så där är bemanningen i hamn.

– Det råder en allmän brist på sjöbefäl i Sverige. Det påverkar också Sjöfartsverket. För att bli lots krävs behörighet som sjökapten. Efter fyra års utbildning väntar sex år till sjöss som styrman och efter åtta–till tio år kan du bli sjökapten.

– Det gör att vi har en liten rekryteringsbas. Och vi har hårda tester när vi rekryterar och inte alla klarar av dem. Av tio sökande är det kanske två som klarar att gå vidare, säger Dahl.

I testerna ingår bland annat framförande av fartyg i simulator och intervjuer med psykolog,

Han är orolig inför framtiden. Det finns drygt 220 lotsar i Sverige. På grund av pensionsavgångar behöver verket få in ett 20-tal nya varje år de kommande fyra till fem åren. Ålderstrukturen är hög och omsättningen av lotsar är liten.

–Det är ofta så att har man börjat som lots stannar man i yrket fram till att man går i pension och det gör man vid 60.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!