Det är tre nya civilingenjörsutbildningar och en ny kandidatutbildning med hållbarhetsinriktning. Samtliga utbildningar har ett nära samarbete med industrier, branscher och företag. Det handlar om aktörer inom den gröna omställningen där universitetet har en viktig roll för den framtida kompetensförsörjningen.
– Studenterna på utbildningarna hamnar mitt i centrum av den gröna omställningen och får direktkontakt med högaktuella industrier, branscher och företag. En stor fördel för universitetet, studenter och företagen, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet, LTU.
På civilingenjörsprogrammet hållbar produktion får studenterna jobba visionärt med utvalda företag i olika branscher och utveckla lösningar för framtidens produktion.
Studenterna på civilingenjör vattensystem och miljö jobbar med utmaningar som vattenbrist, översvämningar och förorenade vattenresurser. Fokus ligger på teknik som bidrar till ett hållbart samhälle och innovativa lösningar för miljön.
Civilingenjör klimatfysik, teknik och samhälle syftar till att möta framtidens globala arbetsmarknad. Det är en utbildning för dem med naturvetenskapligt intresse och en stark vilja att driva förändringen av samhället.
Kandidatprogrammet i hållbar mineralutvinning ger studenterna verktyg och metoder för att se till att det finns hållbar tillgång till alla de metaller som behövs för den gröna omställningen, som litium till batterier och koppar till mobiltelefoner.