De dramatiska händelserna har kommit slag i slag i Luleå den senaste tiden:
- Den 13 december 2022. En man i 60-årsåldern skjuts ihjäl på Hertsön. Polisen griper en granne, en familjefar i 30-årsåldern, som nu sitter häktad för mord.
- Den 8 januari. En 8-årig pojke hittas död i en lägenhet på Porsön. Pappan misstänks för mord.
- Den 15 januari. En trebarnsmamma i 40-årsåldern hittas död i en lägenhet i Luleå. En man i 30-årsåldern misstänks för mord.
– Oerhört tragiskt även om händelserna är isolerade och inte har med varandra att göra. Tre misstänkta mord på kort tid är slumpmässigt men ändå olyckligt, inte minst för barnen som drabbas, säger Jonas Sköld, biträdande lokalpolisområdeschef.
Makabra omständigheter i alla ärenden gör också att de inblandade poliserna själva drabbas hårt mentalt.
– Alla är människor och påverkas på olika sätt. Vi lägger allt fokus på att ta hand om medarbetarna, har utbildade krishanterare som vi jobbar tillsammans med regelbundet. Det kan också vara extra individuellt jobbigt för vissa, beroende på vad man har i ryggsäcken. Inte heller jag lämnas oberörd, säger Sköld.
Tre stora mordutredningar som pågår samtidigt belastar polisen även resursmässigt och sammanföll dessutom med förra veckans EU-toppmöte i Kiruna.
– Tack och lov hade vi resurser från hela landet till hjälp då. Men självklart är det en påfrestning när flera grova brott sker så tätt inpå varandra.
Blir andra utredningar rörande mängdbrott och liknande lidande?
– Ja, annat måste läggas åt sidan nu. Grova brott prioriteras alltid högst, precis som ärenden som rör barn. Men vi har ändå ett gott utredningsläge i Norrbotten.
Polisen har dock upplevt en negativ trend på senare år där just barn och kvinnor drabbas vid grova brott.
– Barn tvingas alltför ofta bevittna våld i hemmet, den brottskategorin sticker ut i Norrbotten. Många kvinnor misshandlas av sina män och då finns ofta barn tyvärr med i bilden.
Myndigheten har därför ännu mer fokus på brott i nära relation och satsar extra resurser på det, med utredare som lånas ut från lokalpolisområden till den särskilda gruppen.
– Det pågår även arbeten regionalt och nationellt rörande mäns våld mot kvinnor och brott som rör barn. Rikspolischefen har utsett detta till ett prioriterat område.
Hur fungerar samarbetet med andra myndigheter?
– Vi jobbar hela tiden för att förbättra det med både andra myndigheter och med kommunerna. Vi kan alltid bli bättre, säger Jonas Sköld som dock inte kan kommentera specifikt huruvida dialogen med myndigheterna har brustit rörande de tre nu pågående mordärendena.
Polisen möter dagligen familjer med problem när det viktiga blir att vara mottagliga för varningssignaler rörande våld och andra grövre brott.
– Jag är glad att vi har medarbetare som skriver orosanmälningar till socialtjänsten, för det är vi skyldiga att göra. Barnperspektivet är oerhört viktigt och vi kan aldrig slå oss till ro.
Samtidigt förstår han oron som sprids bland Luleåborna när staden skakas av flera brutala brott på kort tid.
– Även om allmänheten inte behöver känna otrygghet skapar det såna känslor nu. Men det är enskilda händelser, ingen ska behöva känna oro. Min förhoppning är att vi skyndsamt kan utreda omständigheterna och att åtal kan väckas, säger Jonas Sköld.