Träindustrin tar lärdom av Toyota

projekt. Vinnova satsar 18 miljoner kronor på träforskningsprojektet Lean Wood Engineering. Målet är att effektivisera byggindustrin, vidareförädla sågverksproduktionen och utveckla den svenska snickeribranschen. En av förebilderna är Toyotas metod för resurssnål tillverkning.

Luleå2006-11-17 00:00
Lean Wood Engeneering är ett nytt tvärvetenskapligt program som koordineras av Luleå tekniska universitet.

I projektet ingår även Linköpings tekniska högskola, Lunds tekniska högskola och tolv olika företag däribland några med Piteåanknytning som Lindbäcks Bygg, SCA Timber, Setra Group samt byggkonsultföretaget Tyrens.

I går meddelades att Vinnova bidrar med 18 miljoner kronor i projektet. Medverkande företag och de deltagande universiteten satsar samma summa. Forskningsplattformen får därmed 54 miljoner kronor under tre år.

Pengarna ska bland annat användas till att engagera sju industridoktorander och nio institutionsdoktorander.

Tuffa mål

Det är inga blygsamma målsättningar som målas upp. I ett pressmeddelande från Luleå tekniska universitet skrivs att "Lean Wood Engineering om tio år ska vara en ledande forsknings- och utvecklingsmiljö inom industriellt träbyggande och industriell trämanufaktur, inklusive möbler och interiörer, i Europa".

- Även om plattformen totalt kommer att sysselsätta 16 doktorander handlar det inte om 16 olika projekt, utan kanske om åtta. Två eller tre doktorander kommer att knytas till samma problemställning för att få fram ett så tvärvetenskapligt och brett förslag till lösning som möjligt. Det handlar om affärsdriven teknik och produktutveckling inom träbyggandet, träindustrin och interiöra lösningar, säger Lars Stehn, professor i träbyggnad och programdirektör för den nya kompetensplattformen.

Beställda lösningar

Forskningsprojektet grundar sig på byggindustrins behov av effektivare och billigare produkter samt sågverkens och trävaruleverantörernas behov att i större utsträckning än i dag produktifiera sin verksamhet. Hälften av forskningen kommer att koncentreras till industriellt byggande i trä, 35 procent kommer att fokusera på sågverksindustrins förädling och resterande 15 procent kommer att ta fasta på möbel- och inredningsindustrins utveckling mot hela interiörer.

- Problemställningarna är initierade av företagen medan vi på universiteten ska lämna förslag på lösningar, säger Stehn.

Toyotas metoder för resurssnål tillverkning och kvalitetsförbättringar inom bilindustrin är välkända. Lean Wood Engeneering hoppas kunna medverka till liknande förbättringar för bygg- och träindustrin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om