Toppolitiker lovar statliga jobb till länet

Bygget av ett nytt migrationsförvar skulle betyda 60-80 nya jobb i Norrbotten. Fredrik Lundh Sammeli (S), nyutnämnd ordförande i justitieutskottet, pekar ut fyrkanten som möjlig etableringsplats. "Vi har Migrationsverket och migrationsdomstol och dessutom nära till en flygplats", säger han.

Riksdagsmannen Fredrik Lundh Sammeli har nyligen utsetts till ordförande i justitieutskottet, en tung post som bland annat ska se över polismyndighetens verksamhet.

Riksdagsmannen Fredrik Lundh Sammeli har nyligen utsetts till ordförande i justitieutskottet, en tung post som bland annat ska se över polismyndighetens verksamhet.

Foto: Petra Älvstrand/Norrbottens media

LULEÅ2019-02-25 09:46

Det finns 15 utskott i riksdagen. Luleåbon Fredrik Lundh Sammeli är nyvald ordförande i ett av de allra tyngsta, i justitieutskottet.

– Känns hedrande och ses traditionellt som en prestigepost av många, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Innan regeringsbildningen spekulerades det vilt om vilka personer som var aktuella att bli ministrar – en het kandidat till en ministerpost var den 41-årige Luleåbon.

Under de traumatiska månaderna när riksdagen inte hade någon regering var det som att allt stod stilla. Ingen visste vem som skulle leda landet. Inga ministrar var utsedda och utskottens sammanträdesrum gapade tomma.

Plötsligt stor det klart att Socialdemokraterna tillsammans med några mindre partier fick talmannens tillstånd att bilda regering. Det här blev startskottet till en intensiv jakt på ministrar och ledare för de 15 olika riksdagsutskotten.

– Jag fick frågan av Anders Ygeman, i sin roll som gruppledare, om jag var intresserad av justitieutskottet. Jag hade tidigare sagt att var villig att prova något nytt, säger Lundh Sammeli.

När han fick en konkret fråga om uppdraget, som också innebar ordförandeposten, sade Lundh Sammeli att han ville fundera ett tag.

– Det gjorde jag också, någon timme, sedan tackade jag ja.

Tidigare har han haft en del tunga poster, bland annat som ordförande i socialförsäkringsutskottet vilket i och för sig är ett viktigt utskott men inte samma tyngd i jämförelse med justitieutskottet.

Frågor som nu ligget på hans bord handlar om hur samhället ska bekämpa och förhindra brott. Samarbeta med andra länder för att bekämpa grov brottslighet och terrorism. Vilka straff som ska gälla. Utskottet arbetar också med frågor rörande domstolarna, polis och kriminalvård men också stödet till brottsoffer.

En sak som direkt rör Norrbotten är bristen på polisbemanningen i det stora länet. En fråga som har lyfts otaliga gånger och som Lundh Sammeli nu har ett tungt ansvar för.

– Vi ska bli 10 000 fler polisanställda 2024, säger han direkt.

Det här kommer också att spilla över till Norrbotten, säger han.

– Norrbotten behöver fler poliser så att medborgarna ska känna sig trygga. Det gäller att göra polisyrket mer attraktivt men en viktig sak är att satsa på hela kedjan, polis, åklagare, domstol, socialtjänsten och kriminalvården för att få bukt på kriminaliteten.

Allianspartierna gick till val på att höja polisernas löner, för att öka attraktiviteten i yrket. I budgeten för 2019 som lades av Moderaterna och Kristdemokraterna som röstades igenom i riksdagen, har 360 miljoner kronor avsatts till ett särskilt lönelyft för poliser.

Fredrik Lundh Sammeli säger att pengarna redan har betalats ut till Polismyndigheten.

– Varenda krona är utbetald men när det gäller förhandlingar om löner och villkor ske mellan arbetstagarnas organisationer och arbetsgivare, säger han.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell har riktat skarp kritiserat angående sättet som utbetalningen är gjord på. Han menar att det nu inte finns några garantier för att Polismyndigheten verkligen använder resurserna till ett lönelyft.

– Det här är ju bara politiskt trams. Vi politiker ska inte lägga oss i polisens löneförhandlingar, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Det har under en längre tid diskuterats om att bygga ett migrationsförvar i länet. I dag är närmaste förvaret i Gävle.

– Ett förvar borde byggas någonstans i Norrland.

Norrland, inte i Norrbotten alltså?

– Naturligtvis i fyrkanten menar jag.

– Vi har redan ett Migrationsverk och migrationsdomstol, dessutom närhet till en stor flygplats, säger han.

Norrbottens media träffar Fredrik Lundh Sammeli på ett av Luleås caféer. Trots att Stockholm och regeringshuset är hans arbetsplats är han hemma i Luleå så ofta det går.

– Jag är ofta hemma i Luleå fredagar, helgen och måndagar. Det är egentligen så för de allra flesta riksdagspolitiker som inte bor i Stockholm, säger han.

Att han är i Luleå fredagar och måndagar betyder inte att han ligger sig på soffan och läser serietidningar.

– Jag är ofta på besök ute i länet. Förra veckan hann jag med både besök i Gällivare för att uppdatera mig kring samhällsomvandlingen tillsammans med övriga S-ledamöter och besök i Haparanda samt Kalix tillsammans med Inrikesminister Mikael Damberg.

Han berättar att besöket i Gällivare var intressant.

– Gällivarepolisen har ett enormt stort område att bevaka, det är inte många som vet om detta.

En erfarenhet som Fredrik Lundh Sammeli kommer ha nytta av i sin nya roll som ordförande i justitieutskottet.

Besöket i Haparanda gick ut på att träffa polisen och prata om hur gränssamarbetet med den finska polisen fungerar och ytterligare kan stärkas och effektiviseras..

FAKTA

Det finns 15 utskott, och de ansvarar för att förbereda lagförslag inom sina olika ämnesområden.

Finansutskottet ansvarar exempelvis för statens budget och socialutskottet för sjukvården.

Under justitieutskottet finns frågor som att bekämpa och förhindra brott. Hur ska Sverige samarbeta med andra länder för att bekämpa grov brottslighet och terrorism. Vilka straff som ska gälla. Utskottet arbetar också med frågor om domstolarna, polisen och kriminalvården.

Utskotten förbereder riksdagsbesluten. Ett utskott ska ha ett udda antal ledamöter, minst 15. Nu är det 17 ledamöter i varje utskott. Platserna fördelas mellan partierna efter storlek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!