Erinåma står för de tre delägarna Erika Brännholm, Åsa Wallin och Matilda Suup. De finns i projekthuset Storgatan 61 i Luleå som drivits fram av före detta Innovation Norrbotten. Nu bildar de tre ett gemensamt aktiebolag och siktar på att växa in i branschen för miljökonsulter.
- Det första året har gått mycket bra. Vi har kunnat etablera oss på marknaden för miljökonsulter. Vi har flera bra kunder, exempelvis verkstäder och åkeriföretag. Möjligheterna känns goda, säger Erika Brännholm.
Miljöanpassning
- Den intressantaste marknaden för oss har visat sig vara företag med 30-50 anställda eller färre. De har ofta ett behov av att systematisera sitt miljöarbete. En del kommer till oss för att de själva insett behovet, en del måste miljöanpassa verksamheten på grund av kundernas krav. Att arbeta miljöanpassat blir allt viktigare och är ofta ett kundkrav och marknadsvillkor, säger Åsa Wallin.Erinåmas delägare gillar starten för företaget i projektet Storgatan 61.
- Vi har alla tre gedigen utbildning som miljöingenjörer och en av oss dessutom ekonom. Men vi hade ingen kunskap i att starta och driva företag. Här har vi fått ett bra stöd, utbildning i företagande och viktiga kontakter och nätverk. Det är sånt som mycket företagande bygger på. Projektet har givit oss otroligt mycket som är värdefullt. Tips och kontakter med andra företag som leder till affärer är ett mycket bra stöd, säger Åsa.
Biltestföretag
Hon utbildade sig inom miljö- och kvalitetsingenjör vid Luleå Tekniska universitet, liksom Matilda. De har bland annat jobbat för biltestföretag i Arjeplog, Hägglunds i Örnsköldsvik med flera.Erika utbildade sig inom miljö och ekonomi i Gävle och har jobbat dels i Bryssel, dels för Laitis i Luleå.
Alltsammans är viktiga erfarenheter och referenser i bagaget.
- Vi hade pratat om att starta ett företag tidigare. När chansen att starta eget dök upp genom Projekt Storgatan 61 tvekade de inte. Åsa och Erika är barndomskompisar och Matilda läste på universitetet tillsammans med Åsa.
Hårdare miljökrav
Nu har de bildat ett aktiebolag gemensamt och delat på investeringen i aktiekapital.- Jag tror att marknaden för oss kommer att öka. Allt pekar mot det, det finns nog ingen väg tillbaka. Fler blir miljömedvetna och opinionen driver fram hårdare miljökrav, säger Åsa.
- Det är positivt att verksamheter har miljökrav på sig. Allt påverkar miljön. Ett miljökrav kan till exempel vara skyldighet att utreda följderna av sin verksamhet och miljöpåverkan för att i nästa steg minimera påverkan så mycket som möjligt, säger Matilda.
- Alla behöver inte ha ett miljöcertifikat. För många företag räcker det att ha ett systematiskt miljöarbete som ser till att man uppfyller miljövillkor, lagar och regler. Formell certifiering kan mindre företag ta i ett senare skede om man känner sig beredd att gå vidare. Men det är alltid bra att ha system i sitt miljöarbete, och det kan spara stora kostnader. För det mesta blir även arbetsmiljö och säkerhet bättre, säger Matilda Suup.
Ny teknink
- Ny teknik är ofta en lösning på problemen. Den moderna tekniken är ju ofta till för att minska miljöpåverkan och förbättra arbetsmiljön.- Ökat miljömedvetande kan också spara energi. Den billigaste kilowattimmen är den man kan spara in. Det ger också systematiskt miljö- och kvalitetsarbete en intäkt. Välplanerade transporter och till exempel ecodriving kan också spara stora pengar, säger de.
En utredning ligger oftast till grund vid ett kunduppdrag. Sedan bygger Erinåma ett förslag med system som anpassas till företagets storlek och verksamhet. De använder företagens befintliga datasystem som verktyg för miljöarbete och dokumentation. Några företag vill därefter gå vidare till en certifiering.
- När vi fått ett bra kundförhållande blir det ofta följduppdrag. Systemen skall uppgraderas, nya ämnen och kemikalier liksom nyinvesteringar behöver utredas.
- I stora företag finns det fast anställd personal som arbetar på heltid med miljöfrågor. För mindre företag är det enklare och billigare att anlita oss som miljökonsulter, säger de.