En äldre man ofta klädd i trenchcoat är den klassiska bilden av en "ful gubbe", men den bilden är långt ifrån sanningen. Allt vanligare är nu att yngre personer tar kontakt med barn och unga på nätet.
– De flesta som döms för sexualbrott mot barn på nätet är killar och män. Långt ifrån att de endast är "fula gubbar", många är runt 18– 20 år, säger Maria Dufva, kriminolog och författare.
De som vill komma i kontakt med barn och unga i brottsligt syfte ser till att vara där barnen är, det kan vara i skolan eller i föreningslivet, men på nätet finns de överallt där barnen finns.
– Ingen av de stora platserna, som exempelvis Snapchat, Tiktok eller Kik är säkra och helt fria från förövare, säger hon.
Förövarnas tillvägagångssätt kan se olika ut, men de anpassar sig efter barnet de vill utsätta.
– Generellt använder de sig av olika groomingmetoder så som att de ger barnet bekräftelse och uppmärksamhet. De använder olika former av ersättning: allt från swishpengar till spelvalutor och andra fördelar i spel. Andra hotar, skrämmer eller manipulerar på andra sätt, säger hon.
Ett tips till föräldrar är att det är viktigt att se till att vara insatt i vad som händer i barnets liv. Även i deras liv på nätet, som förälder behöver man vara där barnen är.
– Se till att du vet hur olika plattformar funkar och att du vet var ditt barn hänger. Alltid prata om allt som händer i hela livet, inte bara hur det var i skolan utan gör svåra ämnen pratbara. Visa att du kan prata och att du vill hjälpa, säger Maria Dufva.
Några tecken som man bör vara vaksam på är om barnet förändras på ett snabbt och negativt sätt.
– Är ditt barn rädd, ledsen, nedstämd eller trött?
Under sin föreläsning berättar hon att det är bra att hålla koll på sina barns bankkonton, även om några anser att det är att "snoka". Hon ger ett exempel på ett fall där en 25-årig man betalat två tolvåriga flickor drygt 100 000 kronor, under en längre tid för sexuellt innehåll. Föräldern till en av flickorna upptäckte att det pågick genom att titta på barnets konto och såg då mindre överföringar.
– Om barnet plötsligt har mer pengar: håll koll på barnets bankkonto och kolla vad det är för pengar som kommer in, säger hon