Tingsrätten: Båda skyldiga till mordet

Bevisen är övertygande, anser tingsrätten. 23- och 24-åringen är båda ansvariga för mordet på Andreas Ylipää. Men innan domen faller ska gärningsmännen genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

23-åringen har erkänt misshandel och vållande till annand död genom en olyckshändelse. Tingsrätten tror honom inte – och kommer fälla honom för antingen mord eller medhjälp till mord.

23-åringen har erkänt misshandel och vållande till annand död genom en olyckshändelse. Tingsrätten tror honom inte – och kommer fälla honom för antingen mord eller medhjälp till mord.

Foto: Joel Gustafsson

LULEÅ2015-04-28 13:33

Videon är inte längre tillgänglig

Mord eller medhjälp till mord – det är de enda alternativen som finns kvar på dagordningen.

Tingsrätten är övertygad om att 23- och 24-åringen tillsammans och/eller i samförstånd bragt Andreas Ylipää om livet.

Båda kommer att dömas för gärningen till antingen ett mycket långt fängelsestraff eller sluten psykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

I slutet av juni faller tingsrättens dom – men före det ska männen genomgå en RPU-utredning, en så kallad stor sinnesundersökning.

Överraskande besked

Tingsrätten överraskade alla inblandade parter på måndagen, efter slutpläderingarna, då man begärde extra betänktetid rörande RPU-beslutet och frågan om båda männens fortsatta häktning.

Förfarandet signalerade osäkerhet, möjligen även oenighet, runt mordåtalet där åklagarna med stor tilltro till bevisbördan yrkat på fällande domar och hårda straff för de åtalade.

– Det är inte så vanligt att man skjuter på ett beslut i den här typen av brottsmål. Det var överraskande, men å andra sidan skriver rätten i tisdagens protokoll om att övertygande bevisning lagts fram för mord alternativt medhjälp till mord, konstaterade åklagare Lindha Strömberg.

Det som förorsakat rättens behov av mertid för överläggning kan möjligen ha kretsat kring 24-åringens inblandning i våldsbrottet.

Hans bästa kompis, 23-åringen, tog ju i en sen berättelse på sig all skuld i vad han beskrev som en olyckshändelse.

Frågan är om bevisen för 24-åringens inblandning varit nog vattentäta? Åklagarna menade det. Advokat Lars Grönberg var av annan åsikt. Men tingsrätten har nu gjort ett klart och tydligt ställningstagande.

Parallellt mordåtal

Under måndagens slutplädering drog kammaråklagare Magnus Nilsson liknelser med ett mordåtal 2013 i Ångermanland.

Där hade två män bragt en tredje om livet, under snarlika former och med liknande bevisning och inställning från de misstänkta.

I det fallet ansåg tingsrätten att straffvärdet låg på 16 års fängelse, vilket reducerades till 13 respektive nio år i hovrätten.

– Båda männen dömdes skyldiga för medhjälp till mord, konstaterade Magnus Nilsson.

Unikt bevismaterial

– Men i det fallet fanns det inte något inspelat röstmeddelande att tillgå, som ju är ett näst intill unikt bevismaterial, menade Nilsson.

– Där fanns det inte heller säkrade blodspår på kläder och annat gods vilket är svårt att förklara bort för våra åtalade, konstaterade Lindha Strömberg.

Åklagarduon Nilsson/Strömberg har ännu inte preciserat vilken påföljd av straff de kommer yrka på.

– Det handlar om många års frihetsberövande men den fortsatta utredningen får visa om det blir frågan om fängelse eller vård, säger Lindha Strömberg.

Vägledning för dom

Den rättspsykiatriska undersökningen, RPU, kommer att utföras under fyra veckor på annan ort söderut.

Den genomförs på rekommendationer från läkare som redan utfört en paragraf sju-utredning – liten sinnesundersökning – under häktningstiden.

Resultaten därifrån har slagit fast att båda männen kan ha haft en allvarlig psykisk störning vid tiden för våldsbrottet och möjligen även fortsättningsvis.

Överklagas

I början på juni kommer parterna att kallas till ny huvudförhandling vid Luleå tingsrätt.

Där kommer utfallet från RPU-utredningen att presenteras som underlag för kommande dom, alltså om männen ska dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

Oavsett vad dom som faller blir brottsmålet med största sannolikhet överklagat till hovrätten.

Kan bli Kumla

En förhandling i hovrätten kan hållas tidigast i slutet av sommaren i antingen Luleå eller Umeå. Fram till hovrättsdomen blir männen kvar i häktet på Porsön i Luleå.

Nästa varaktiga förflyttning kommer att ske framåt hösten till antingen anstalten Kumla eller någon rättspsykiatrisk enhet med högsta säkerhetsklass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om