Risk för överdiagnosticering och onödig behandling har fått Socialstyrelsen att säga nej till nationell screening med PSA-prov. Men nya kompletterande analyser och magnetkameraundersökning, MR, gör det möjligt att ställa säkrare diagnoser när OPT införs.
– Det blir en mer kvalitativ undersökning i och med att man först tar PSA och kanske lite andra prover. Misstänker man något går man vidare till MR och då kan man ju upptäcka tumörer på ett helt annat sätt, säger Kenneth Backgård.
OPT har hittills införts i Skåne och Västra Götaland. Norra sjukvårdsregionförbundet rekommenderar nu ett införande i de fyra nordliga regionerna.
Region Norrbotten har i strategiska planen gett regiondirektören uppdraget att undersöka om regionen ska ansluta sig. Rapport ska avlämnas under 2022.
– Jag skulle säga att i klartext innebär det en anslutning, för möjligheterna finns ju. Det är inte oöverstigliga kostnader heller.
De första beräkningarna pekar på kostnader mellan 15 och 18 miljoner kronor per år, inklusive behandling av de fall som upptäcks.
Enligt nationella rekommendationer bör ett fullt utvecklat OPT-program omfatta samtliga män i åldersgruppen 50 till 74 år. Enligt samma riktlinjer beräknas ett införande behöva ske över flera år. Förutsättningarna varierar också mellan regionerna.
Kenneth Backgård räknar med att OPT kan starta i Norrbotten under nästa år.
– Rekommendationen från norra styrgruppen är att man ska göra ett försök med en begränsad åldersgrupp till att börja med. Bedömningen är att man resursmässigt inte klarar ett bredare införande just nu, men att det ska ske så småningom.
Behövs ytterligare politiska beslut?
– Det som möjligen kan dyka upp är om vi måste allokera en viss summa pengar, var de ska tas och hur mycket det handlar om.
Är regionstyret enigt i frågan?
– Ja, jag tror ingen backar på det här. Jag har svårt att se det i alla fall, säger Backgård.
Linda Frohm, regionråd (M), är beredd att ta de beslut som behövs för ett genomförande:
– Jag tycker att det är en väldigt viktig åtgärd. Det handlar om jämställdhet, vi screenar ju för bröstcancer till exempel. Det har funnits en efterfrågan hos befolkningen medan det varit delade meningar från professionen kring hur effektivt det är att screena prostatacancer på det traditionella sättet. Men det här ger oss möjlighet att hitta fler fall och behandla dem.