Själv flyger han en KC-135 Stratotanker. En mäktig maskin som rymmer 92 ton drivmedel och som i luften kan överföra bränsle till andra plan.
Kapten Kelley är från USA men sedan två och ett halvt år tillbaka verksam vid US Air Force
Europe och dess bas i Storbritannien, som för övrigt bidrar till övningen med två plan av typen KC-135 Stratotanker.
Såg ishockey
- Hur planet är att flyga?Heavy! svarar Kelley.
Han har flugit över Sverige en gång tidigare. Men aldrig varit här på någon längre övning.
- Jag njuter. När vi flugit klart för dagen står inget tråkigt kontor med trista pappersarbeten och väntar. För mig och min personal är det här rena semestern.
På tisdagen roade sig Kelley och hans gäng med att se Luleå Hockey spela mot Brynäs.
Internationellt
- Det gäller att passa på. Jag försöker ta med besättningen ut på olika aktiviteter, berättar han, och berömmer F21 för det goda värdskapet.Få Lulebor kan ha missat själva övningen. De bullrar ganska ordentligt i luftrummet ovanför Norrbottens residensstad för tillfället.
Även kvällsflanörerna bör ha lagt märke till den internationalisering som råder. Övningen har lockat 300 utländska gäster som bor på olika hotell inne i stan.
Kelleys kollega från Schweiz, major Aldo Wicki, är också nöjd med vistelsen i Norrbotten
Nyfikna på kulturen
- Helt briljant. Vi ska försöka se allt det vackra i norr. För oss som kommer från tätt befolkade områden är det fantastiskt att hitta kvadratkilometer efter kvadratkilometer av ingenting.En förutsättning för Nordic Air Meet.
- Övningsområdet här är fyra gånger större än mitt hemland Schweiz. Vissa övningar går inte att utföra någon annanstans.
Den svenska, eller rättare sagt norrländska kulturen, intresserar både Kelley och Wicki.
- Allt är verkligen annorlunda här. Jag har inte sett en enda människa i Luleå skynda sig eller stressa. Ni behöver verkligen inte brådska, skrattar Wicki, och jämför med situationen i hans hemland.
- Där räcker det med att backa ut bilen ur garaget så har man hamnat i en bilkö. Här verkar inte sånt existera.
Det är andra gången Luleå står som värd för Europas största flygvapenövning.
Sex länder deltar
- Nordic Air Meet 2007 är en mycket viktig milstolpe för F21 Jag kan konstatera att Norrbottens satsning på internationell test- och övningsverksamhet har gett resultat när den lockat hit dryga 300 människor från sex länder. Att vi i år också får se det amerikanska flygvapnet på Kallax igen är extra roligt för mig personligen med tanke på min tidigare tjänstgöring i USA, säger F21:s flottiljchef LarsJäderblom.