Talga konkretiserar planerna på fabrik i Luleå

Talga vill bygga en pilotanläggning för att tillverka anodmaterial till batterier i Luleå, antingen på Hertsöfältet eller på Svartön.

Talga AB planerar att bygga en pilotanläggning på Hertsöfältet för att tillverka anodmaterial till batterier. Hertsöfältet är i dag bara ett skogsbevuxet område vid Gräsörenvägen.

Talga AB planerar att bygga en pilotanläggning på Hertsöfältet för att tillverka anodmaterial till batterier. Hertsöfältet är i dag bara ett skogsbevuxet område vid Gräsörenvägen.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2020-11-20 11:30

Nu har det första företaget som vill etablera sig på Hertsöfältet konkretiserat sina planer. Talga AB avser att söka tillstånd enligt miljöbalken för att bygga en pilotanläggning för tillverkning av anodmaterial. Talga undersöker två alternativ för lokaliseringen av pilotanläggningen, antingen på Hertsöfältet eller på Svartön. 

Talga har sedan tidigare fått en markanvisning av Luleå kommun för ett tio hektar stort område på Hertsöfältet. Markanvisningen gäller till 31 januari 2025. 

På Svartön är det ett område som ligger ytterst ut, norr om järnvägen, som kan vara aktuell för pilotanläggningen. 

I pilotanläggningen ska cirka 6 000 ton anrikad grafit förädlas till anodmaterial. Grafitmalmen kommer från en fyndighet i Niska i Kiruna kommun. 

Vid provbrytningen planerar man att bryta 25 000 ton grafitmalm som ska krossas på plats, transporteras till en tredjepartsanläggning för anrikning och sedan med lastbil till Luleå. Cirka fem lastbilar per dag kommer att transportera koncentrat till Luleå under 100 dagar, under tre-fyra månader. Pilotanläggningen ska vara i drift i cirka två år. 

Syftet med pilotanläggningen är att potentiella kunder ska acceptera Talgas batteri-anodprodukter för användning i Li-jonbatterier. Talga planerar för kommersiell brytning från grafitgruvan Nunasvaara södra, där det pågår en prövning om tillstånd enligt miljöbalken hos mark- och miljödomstolen samt om bearbetningskoncession hos Bergstaten. 

Karta: Hertsöfältet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!