Takraset får konsekvenser på SSAB i Luleå

Nu har SSAB fått svar på varför taket över sträng 4 rasade in. En bidragande orsak tros vara att SSAB inte längre eldar för kråkorna.

Utredningen av takraset på SSAB den 23 februari är klar. Ett underdimensionerat tak i kombination med hög snölast pekas ut som orsak till takraset. En processförändring spelar också in.

Utredningen av takraset på SSAB den 23 februari är klar. Ett underdimensionerat tak i kombination med hög snölast pekas ut som orsak till takraset. En processförändring spelar också in.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2021-04-07 11:00

På kvällen den 23 februari rasade delar av taket in över sträng 4 på SSAB i Luleå. Turligt nog befann sig ingen människa under taket då det rasade.

SSAB har anlitat extern expertis för att utreda orsakerna till takraset. På tisdagen informerades chefer och skyddsombud om utredningens innehåll och konsekvenser.

– Orsaken var ett underdimensionerat tak i kombination med hög snölast, som gjorde att takbalken gick av. Taket är dimensionerat 1948 och har stått pall sedan dess men en av anledningarna som vi tror har bidragit till det här är att vi hade ganska hög snölast och ett omfattande snödrev som hade lagt sig på taket, säger Monica Quinteiro, SSAB:s platschef i Luleå.

– Normalt sett har taket aldrig behövt skottas, det har funnits fem ugnar i byggnaden och vi har haft väldiga problem med isbildning. Det har varit så varmt att det har helt enkelt smält snön som har landat på taket. 

– En processförändring i början på 2020 där vi bland annat satte lock på skänkarna gör att vi får mycket mindre strålningsvärme. Det har gjort att det har samlats mer snö på taket i år än tidigare, fortsätter hon.

Vad gör ni nu?

– Vi kommer att gå igenom alla tak för att se om vi har fler tak som inte lever upp till dagens byggnormer. De taken kommer vi att förstärka. Kartläggningen ska göras fram till sommaren, sedan kommer vi att förstärka de tak som behöver förstärkning. Till dess att det är gjort ska vi se till att de inte har snölast på sig, utan skotta dem regelbundet.

Hur lång tid tar det?

– Det är svårt att säga, det beror på hur många tak vi hittar som är underdimensionerade. Åtminstone stålverkets tak måste vi förstärka, säger Monica Quinteiro.

Vad kostar det?

– Ja, vi vet att det kommer att kosta åtminstone 20 miljoner kronor för stålverket, sedan vet vi inte vilka fler tak vi kan behöva förstärka, fortsätter hon. 

Känner du dig trygg med åtgärderna?

– Ja, jag känner mig trygg. Vi hade tur att det gick som det gick. Vi tappade litet produktion men i övrigt gick det bra. Nu kartläggs samtliga tak byggda före 1980. Jag känner mig trygg med de åtgärder vi har vidtagit, säger Thomas Barsk, huvudskyddsombud på SSAB Luleå. 

– Vi får vara lyckliga att ingen människa kom till skada. Nu är bekymret känt och vi kommer att göra allt vi kan för att inget tak ska överbelastas. Jag känner att vi har det under kontroll, säger Monica Quinteiro. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!