SVT släckte nyhetssändningarna från Luleå i höstas och tv-tittarna har fått vänja sig vid nya ansikten i rutan, då programledarna sitter i Sundsvall och Umeå.
Tidigare var beskedet att de lokala nyhetsuppläsarna skulle vara tillbaka efter årsskiftet – men nu dröjer det fram till i höst.
– Tekniken och scenografin i vår nya studio är försenad. Vi ska vara klara i september, då våra programledare Maria Sjölund och Johan Jonsson är tillbaka i rutan. Tittarna får också se ett modernare snitt i studion, säger Lenitha Andersson-Junkka, nytillträdd redaktionschef och ansvarig utgivare.
Samtidigt erfar Norrbottens Media att oron sprids bland de anställda tv-journalisterna. Den interna information har brustit, medan många trogna tv-tittare reagerar negativt över att de gamla programledarna har försvunnit.
– ”Vad har hänt med Nordnytt?” är en fråga vi ofta får, säger en källa inom SVT.
Medan SVT Norrbotten har förlorat program som Uppdrag granskning och Vildmark, har SVT centralt satsat mer på Umeå, som sänder exempelvis Go’ kväll och Plus.
– Vi har ingen programverksamhet längre, många saknar det. Men det kommer inte hända att vi får några nya program som sänds från Luleå.
Med digitalisering och nya medievanor har också inriktningen på nyhetsarbetet förändrats.
– Vi åker inte ut, filmar och gör reportage, som tidigare. Det ska bara satsas på webben, med ”voddar” – kortvideos – som matas ut för att visa upp ”rörligt” material på nyhetssajterna.
Personalen befarar också kommande nedskärningar.
– I dag är vi en så kallad ”20-ort”, med 22-23 anställda, men frågan är vad som händer när folk går i pension? Vi tror inte att vakanserna som uppstår kommer tillsättas, säger vår källa.
Redaktionschef Lenitha Andersson-Junkka dementerar dock att bemanningen ska minskas.
– Inte i nuläget. Vi fortsätter med samma upplägg, men vad som händer i framtiden kan jag inte veta i dag.
Flera interna projekt pågår också inom SVT, där personalen förväntas utveckla nyhetssajterna med korta klipp, mer anpassade för dagens mediekonsumtion.
– Även SVT måste hitta rörliga format som funkar digitalt. Det finns beslut om att sajterna ska bygga mycket mer på ”videocentriskt” material.
Sker detta på bekostnad av klassisk tv-journalistik?
– Vi vill fortsätta skapa bra journalistik, men den måste paketeras så att även den digitala publiken vill ta del av den, säger Lenitha Anderssson-Junkka.