Svårt rekrytera kompetent personal

Sysselsättningen i länet ökar och nästa år är inget undantag. Den prognosen presenterar Arbetsförmedlingen. Under nästa år väntas 800 nya jobb. Men i samma veva som jobben ökar brottas företagen med att kunna rekrytera personer med rätt kompetens.

LULEÅ2013-12-16 06:00

Norrbotten följer inte trenden. Inte när det gäller konjunkturen i stort.

Medan en avmattning kunnat märkas globalt de senaste åren, har sysselsättningen i den norra landsändan ökat. Framför allt i Norrbotten.

Och så förväntas det fortgå. Under 2014 bedömer Arbetsförmedlingen att antalet arbetslösa i Norrbottens län minskar. För det sista kvartalet beräknas 10 250 personer, eller åtta procent vara arbetslösa jämfört med 8,5 procent under motsvarande period i år.

Färre försörjer fler

Angenäma problem, anser Göran Nilsson, Arbetsförmedlingens chef i Norra Norrland, men han ser det inte odelat.

– Visst är det roligt, men med utvecklingen följer också problem, säger Göran Nilsson.

Han konstaterar att länets befolkning minskar, vilket innebär att färre ska försörja fler.

– Dessutom genomgår vi här i norr en av de absolut största generationsväxlingarna i landet. Den kombinationen gör det svårt för arbetsgivarna att hitta rätt kompetens.

I den prognos för 2014 som presenterades i Luleå på torsdagen framkom bland annat att nära 40 procent av dem som jobbar i dag har gått i pension 2025.

Det här kommer att ställa höga krav på ersättningsrekryteringar.

– Det kommer att behövas inom de allra flesta sektorer, men framför allt i vård och omsorg, förklarar Timo Mulk-Pesonen, arbetsmarknadsanalytiker.

”Krutdurk”

– När det gäller vård och omsorg sitter många kommuner på en krutdurk, säger Göran Nilsson.

Han berömmer samtidigt kommuner som exempelvis Piteå som redan insett dessa problem och i allt högre grad erbjuder heltidstjänster.

I prognosen för 2014 framgår också att 32 procent av de privata arbetsgivarna och 55 procent av de offentliga, pekar på svårigheter vid rekryteringar.

Bland annat har det visat sig svårt att rekrytera sjuksköterskor, civilingenjörer och läkare det senaste halvåret, men det gäller även även erfarna kockar och lastbilsförare.

Mest optimistiska inför framtiden är arbetsgivare inom till exempel IT, konsult- och företagstjänster, medan byggverksamhet och tillverkningsindustri är mer försiktiga och väntar sig en långsammare återhämtning.

Även om den offentliga sektorn präglas av ersättningsrekryteringar, väntas en liten sysselsättningsökning även där.

Konkurrens om kompetens

I prognosen för 2014 poängteras även vikten med tydlig vägledning till yrke.

Arbetsgivarnas kompetenskrav ökar ständigt. Idag måste i princip alla som ska ut på arbetsmarknaden ha minst gymnasiekompetens.

– Vi ser idag att gruppen av elever som hoppar av sina gymnasiestudier ökar år från år. Här måste vi ut och tala med studievägledare redan i grundskolan, säger Göran Nilsson.

Det här återspeglar sig i paradoxen att parallellt med sysselsättningsökning och rekryteringsproblem har länet en hög arbetslöshet.

En förklaring till detta sägs just vara att kompetensen hos de arbetssökande inte matchar den som arbetsgivarna efterfrågar.

För ungdomar och andra som ska välja utbildning eller yrke är det viktigt att få bra vägledning om var behoven finns i framtiden, både geografiskt och vilken kompetens som arbetsgivarna behöver.

– Det finns många som har den kompetens som efterfrågas, och de som saknar gångbar kompetens behöver rustas med det och andra medel för att kunna konkurrera rättvist om jobben, säger Göran Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!