– Gemensamt för orter som växer och utvecklas bra är att de är trevliga att bo i. Det handlar inte bara om att få företag att etablera sig utan också om att få framgångsrika människor att vilja stanna kvar, sade han.
Det var länge sedan Sundström, ordförande i KF och med ett digert cv inom svenskt näringsliv och politik, deltog i en S-kongress i Norrbotten.
– 12-13 år sedan, skulle jag tro. Jag var på min första kongress 1968. Den hölls i Luleås gymnasieskola och Olof Palme fanns på plats.
Nu firade Norrbottens S-distrikt 100 år och Sundström inledde med ett historiskt perspektiv. Han talade om den tid när Norrbotten växte snabbast i landet, om vändningen som kom på 1970-talet när stålindustrin och LKAB var nära att gå omkull, och om den roll som socialdemokratin spelat.
Men helst av allt ville han tala framtid.
Om att bygga broar mellan människor genom att stötta entreprenörskap och mentorskap, skapa ett öppet och tolerant klimat med möten mellan olika värderingar och idéer. Sundström drog paralleller till San Diego, där en etnisk blandning av före detta européer, asiater och latinamerikaner skapat ett klimat som lett till en makalöst stark utveckling inom bland annat forskning och sport.
Luleå tekniska universitet och Ebeneser är två exempel på attraktiva mötesplatser, enligt Sundström.
– Men hur många Folkets hus står tomma därför att vi inte använder dem?
Anders Sundström konstaterade att inlandets behov av stöd från regionen och politiken är större än kustens.
– Nätvärken är tunnare. Här finns råvaror, vintertestanläggningar och en enorm potential i turismen. Men inlandsborna är för få och de kan inte göra det själva. Det behövs större perspektiv.
Broar mellan människor kan också vara kommunikationer. Sundström är utsedd till Norrbottens förhandlingsman i den grupp som ska förhandla med regeringen om Norrbotniabanan, ett arbete som inte startat ännu trots S vallöfte.
– Det finns ett stöd i regeringen bland statsråden men fortfarande inget uppdrag för statsapparaten.
Anser du att regeringen får godkänt i det arbete man hittills gjort för Norrbotniabanan?
– Ja. Men prövningen kommer nu när nästa långtidsplan ska tas fram. Då måste den vara med. Regeringen måste gå från ord till handling. Jag utgår från att de kommer leverera.
När det gäller planerna på en nystart av gruvan i Kaunisvaara har Sundström tät kontakt med ägarkonstellationen Abecede.
– Men något nytt finns inte i dagsläget. Förutsättningarna är goda men det är en kamp mot klockan för att komma igång, och senast i sommar måste det ske.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll sade sig vara imponerad av den styrka som socialdemokratin har i Norrbotten. I sitt invigningstal lyfte hon fram förbättringarna för pensionärer. Skattesänkningen genomförs till årsskiftet, och Strandhäll utlovade även förändringar i bostadstillägget framöver.
– Vi kommer att höja taket. Bostadstillägget har legat still sedan 2003, men hyrorna har stigit. Bostadstillägget är ett effektivt verktyg för att nå rätt grupper, sade hon.
Några nyheter när det gäller utslagningen och utförsäkringen av sjukskrivna, som Norrbottens media nyligen granskat, hade hon inte.
– Arbetet pågår med att ta fram ett lagstöd så att Försäkringskassan kan återgå till att betala sjukpenning retroaktivt. Det är oerhört viktigt för den enskildes trygghet.