Sunderbyn kämpar mot sitt urusla rykte: "Fick nästan skämmas"

Från bottennapp till lite mindre dåligt? Sunderby sjukhus klättrar i AT-rankingen, men det dåliga ryktet hänger sig kvar bland AT-läkare. Vi har träffat två AT-läkare som både trivs men känner igen sig i bilden av ett sjukhus med problem. "Jag tror att man måste förändra bilden av sjukhuset i stort", säger AT-läkaren Arvid Lind.

Även om de själva trivs och tycker att allmäntjänstgöringen på Sunderbyn är bra så tror Arvid Lind och Fanny Pantzare att betyget påverkar. "Jag tänker att om man ska söka jobb någon annanstans så är det inte kul att ha gjort sin AT på stället som har sämst ranking, för det är arbetsgivarna också medvetna om. Oavsett om ryktet är förtjänat eller ej", säger Fanny Pantzare.

Även om de själva trivs och tycker att allmäntjänstgöringen på Sunderbyn är bra så tror Arvid Lind och Fanny Pantzare att betyget påverkar. "Jag tänker att om man ska söka jobb någon annanstans så är det inte kul att ha gjort sin AT på stället som har sämst ranking, för det är arbetsgivarna också medvetna om. Oavsett om ryktet är förtjänat eller ej", säger Fanny Pantzare.

Foto: Thomas Lövgren

Luleå2024-09-07 11:00

Fanny Pantzare och Arvid Lind är båda AT-läkare på Sunderby sjukhus och har hunnit med halva sin allmäntjänstgöring. Vi har slagit oss ner på innergården utanför sjukhuscafeterian. En sval septemberbris blåser men solen skiner. Vi ska prata om Sunderbyns bottenplacering i AT-rapporten. Sjukhuset må ha tagit kliv upp från bottennoteringen 2023 och i årets ranking klättrat till 51:a plats (av 65 sjukhus), men ryktet kvarstår.

– Det är jättetydligt att Sunderbyn har ett jättedåligt rykte, det går inte att snacka bort oavsett vad man tycker om AT-rankingen. Jag tror att det gör att folk utifrån tvekar att söka sig till Sunderbyn för ST (specialisttjänstgöring) och säkert andra tjänster också, säger Arvid Lind.

För hans bordsgranne var AT-valet självklart. Fanny Pantzare är uppvuxen i Luleå och hade vikarierat på Sunderbyn i nästan ett år innan hon påbörjade sin AT.

– Jag älskar mitt jobb och jag har alltid trivts väldigt bra här. Jag vill gärna jobba kvar här resten av min karriär.

undefined
"Jag är kanske inte är rätt person att fråga om sådana här saker. Jag tenderar att vara väldigt nöjd med min tillvaro", säger AT-läkaren Fanny Pantzare.

Här bör det framgå att Arvid Lind och Fanny Pantzare är ett par. Så för Arvid, som inte har rötterna i Norrbotten, fanns det ett övertygande skäl att söka AT här: Kärleken. Men han har vikarierat i Uppsala, Gävle och Sundsvall och med de perspektivet trivs han ändå väldigt bra på Sunderbyn.

– Jag tycker inte att det skiljer sig till det sämre här. Jag skulle absolut rekommendera andra att söka AT här. Kom till Norrbotten, säger han.

Men det var ändå läkarvänner som höjde på ögonbrynen när Arvid och Fanny valde Sunderbyn.

– Då man säger att man ska göra AT i Sunderbyn vet alla att sjukhuset ligger sist och man fick nästan skämmas lite, säger Arvid Lind.

– Jag som har familj behövde förklara mig mindre, men du som hade andra alternativ fick förklara dig mer, säger Fanny.

När AT-rankingen 2023 publicerades stack kirurgkliniken ut som ett sorgebarn, men där ser betygen något bättre ut. Istället är det psykiatrin som drar ner betyget. Där tjänstgör Arvid Lind just nu, men han påpekar att de svarade på enkäten i mars 2024.

– Siffrorna speglar nog läget som var då väldigt väl. Det var mycket stafettläkare som inte var bekanta med journalsystem och rutiner vilket gjorde det rörigt och handledning och introduktion påverkade. Man kände sig inte lyssnade på, säger han och fortsätter:

– Det har blivit bättre och det ska bli intressant att se hur nästa ranking ser ut.

Han tycker att AT-rankingen blir som ett lackmustest eller stickprov på hur ett sjukhus mår i stort.

– Jag tror att det man måste förändra är att lösa den stora bilden av sjukhuset, att på något sätt lösa vårdplatsbristen och dra ner på antalet stafetter, säger Arvid Lind.

Fanny Pantzare instämmer och tillägger:

– Sedan måste man ha i åtanke att en AT är mer än tiden man är på kliniken och har att göra med jobbigheterna på jobbet, för jobbiga saker händer. Men det blir enklare om man har ett trevligt gäng kring sig och goda förebilder i äldre kollegor. Det tycker jag verkligen finns här.

undefined
Arvid Lind och Fanny Pantzare är halvvägs genom sin allmäntjänstgöring på Sunderby sjukhus och de känner väl till sjukhusets dåliga rykte bland AT-sökande. "Det ger verkligen ringar på vattnet och dålig PR för Sunderbyn", säger Arvid Lind.

Att rekrytera personal till vårdyrken är en vedertaget svår sak att göra. Frågor som stafettlösningar, övertid, resursbrist och dålig arbetsmiljö är återkommande i debatten. En viktig rekryteringsbas för sjukhusen är läkarstudenterna som ska göra sin allmäntjänstgöring, AT. För många av dem är AT-rapporten, som görs av Sveriges yngre läkares förening (Sylf), en viktig och kanske ibland en avgörande faktor för valet av sjukhus.

– Det som sticker ut är att det finns ett samband mellan att de som säger sig kunna påverka sin arbetsmiljö också ger ett högre betyg. I Sunderbyn är den siffran 38 procent, säger Henrik Borg, ordförande för Sylf i Norrbotten.

Vad beror den låga siffran för Sunderbyn på?

– Det som framkommer när man pratar med de som varit i Sunderbyn är att de blir fast i ett dysfunktionellt system. Man kommer in och gör AT på ett sjukhus som har resursbrist och vårdplatsbrist, vilket funnits länge i Sunderbyn. Då får man som AT-läkare varken resurser eller mandat för att påverka det som man skulle vilja eller kunna påverka, säger Borg och fortsätter:

– Det belyser återigen ett problem som finns inom hela sjukvården och för den som lyssnar och sitter på maktpositioner i regionen eller på andra platser så finns det en signal här att ta ett övergripande grepp kring problemet.

undefined
Henrik Borg, ordförande SYLF Norrbotten, påpekar också att även om 85 procent rekommenderar AT på Sunderbyn innebär det att nästan två av tio inte gör det. "Och det är inte ett godkänt betyg", säger han.

Malin Bergenstråle är chef för AT-läkarna vid Piteå och Sunderby sjukhus. Hon framhåller att Region Norrbotten tar till sig av AT-rapporten när den kommer. När bottenbetyget för kirurgen kom 2023 hade redan ett arbete inletts som hon menar syns i årets betyg.

– Vi har ständigt täta dialoger med klinikerna och det gjordes krafttag med start försommaren 2022 som visar sig nu i årets rapport, säger hon.

En 51:a plats för Sunderbyn, är du nöjd med den placeringen med tanke på arbetet som gjorts?

– Ja det är jag, men jag känner fortfarande att vi kan bli ännu bättre. Man får ju tänka på att det inte är gjort i en handvändning. Nu är vi på väg och vet vad vi ska göra.

I år är istället psykiatrin utmärkande för sina låga betyg och även där menar Malin Bergenstråle att åtgärder är vidtagna.

– I stort handlade det om en bemanningsfråga som i sin tur påverkar handledningen. Man måste ha en tydlig struktur med en ansvarig för AT-läkarna på kliniken och jag tror att vi kommer att se förbättring vid nästa ranking.

undefined
Malin Bergenstråle är chef för AT-läkarna vid Piteå och Sunderby sjukhus. Hon välkomnar att så många svarat på enkäten, 25 läkare jämfört med 13 under 2023. "Rankingen ger en väldigt bra bild av hur utbildningen ser ut i Sunderbyn", säger hon.

Vad tänker du om att sjukhuset har ett så dåligt rykte bland AT-sökanden?

– Det blir ju så när man har legat i botten att det pratas och det vi kan göra är ett långsiktigt arbete för att bli bättre.

Hon är tillsammans med enhetschefen för Kalix, Gällivare och Kiruna sjukhus, ute på landets utbildningar varje vår och höst för att prata om Sunderby sjukhus.

– När man träffar och pratar med studenter så kan de ifrågasätta AT-rankingen för just Sunderbyn för att de har pratat med AT-läkare som inte delar bilden från rapporten.

Både AT-läkarna och Henrik Borg på Sylf, lyfter resursbrist och vårdplatsbrist som en tydlig negativ påverkan på allmäntjänstgöringen, vad tänker du om det?

– Det är ju tråkigt på det viset att det är sådant som vår organisation inte kan påverka direkt, sen gör vi det vi kan genom att lyfta saker som tas upp på våra AT-råd vidare.

Norrbotten i AT-rankingen

2023 var ett bottenår för sjukhusen i Norrbotten när AT-rapporten presenterades. Sunderbyn låg i botten på plats 65, Gällivare på plats 62 och Kalix på plats 60. Piteå landade i mitten av rankingen på plats 39. Sjukhuset i Kiruna, som legat i topp länge, blev fyra. I år har samtliga sjukhus förbättra sin placering där Gällivare till exempel vänt på siffrorna och klättrat till plats 26.

Kiruna sjukhus, samlat betyg 5,55, placering 4 (samma som 2023)

Gällivare sjukhus, samlat betyg 5, placering 26 (upp från plats 62)

Piteå sjukhus, samlat betyg 4,67, placering 38 (upp från plats 39)

Kalix sjukhus, samlat betyg 4,58, placering 41 (upp från plats 60)

Sunderby sjukhus, samlat betyg 4,24, placering 51 (upp från 65)

AT-rankingen publiceras varje höst men svaren lämnas våren samma år. Rapporten görs av Sveriges yngre läkares förening, Sylf. Den innehåller väntetider på att få göra AT, antal AT-platser, arbetsmiljöfrågor samt betygen från enskilda AT-läkares uppfattning av sin placering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!