Succétränaren: "Det mentala har stor betydelse"

Det räcker inte att bara vara bra på sin sport. För att nå framgång måste även hjärnan vara med. Malin Holmqvist har som assisterande tränare i Luleå hockey/MSSK sett till att även mental träning finns med på schemat.

Efter att själv ha spelat basket under sin uppväxt tog Malin Holmqvist en paus under gymnasiet men kom tillbaka som tränare för småsystrarnas lag - tillfälligt var tanken, men hon blev kvar.

Efter att själv ha spelat basket under sin uppväxt tog Malin Holmqvist en paus under gymnasiet men kom tillbaka som tränare för småsystrarnas lag - tillfälligt var tanken, men hon blev kvar.

Foto: Jeanette Bergström

Luleå2021-05-15 19:00

Vi träffas på ett lugnt och stillsamt Kulturens hus i Luleå. Det är här Malin Holmqvist har sin arbetsplats till vardags, då hon inte är på uppdraget som assisterande tränare för Luleå hockey/MSSK. 

Det har hunnit gå en dryg månad sedan laget tog SM-guld, men något storslaget guldfirande blev det aldrig så här i pandemitider. Och i efterdyningarna av finalspelet fick flera i laget, däribland Malin, konstaterad covid, vilket tog några veckor att hämta sig från. 

– Vi fick aldrig fira guldet som vi ville men fansen kom utanför hallen efter matchen och hyllade laget. De har verkligen tagit tjejerna till sitt hjärta och fint att de finns och stöttar. Fansen har varit saknade i hallen under säsongen.

För Malin Holmqvist har idrotten alltid funnits med som en självklar del i livet. Uppvuxen i Råneå, i en idrottstokig familj hade fotbollen en stor roll. Men just fotboll var ingen sport som hon själv fastnade för. 

– Det blev basket för mig som jag spelade från barnsben tills att jag började gymnasiet och andra saker tog fokus istället. Efter att jag hade tagit studenten ville mina tvillingsystrar att jag skulle träna dem och deras kompisar i basket. Mitt storasysterhjärta kunde ju inte säga nej. Men jag minns att jag lovade att jag bara skulle träna dem ett år, till dess att en ”riktig” tränare kunde ta över, berättar Malin och ler.

Men det blev inte bara ett tillfälligt inhopp för småsyskonens skull. Istället berättar Malin att det var alldeles för roligt för att hon skulle sluta. 

– Jag gick flera tränarutbildningar och fick uppdrag i både länslag och regionslag. 2009 sökte jag in till steg fyra i en elittränarutbildning där tolv stycken tas in vartannat år och blev antagen som första kvinna på länge, berättar hon och minns tillbaka till en spännande och lärorik tid. 

– Det som gav mig mycket var att vi under de två åren skulle ta fram vår egna ledarfilosofi. Jag kände att jag lärde mig mycket om mig själv genom att kunna gå på djupet på vem man är och varför. Det var givande att diskutera sådant med likasinnade.

Malin Holmqvists tränarfilosofi har lett till flera uppdrag. Hon har alltid känt sig hemma inom basketen men efter tre år med elitlaget bestämde hon sig för att ta en paus. Då ringde Fredrik Glader från Luleå hockey MSSK och ville ha med henne i tränarstaben. 

– Först trodde jag inte att han menade allvar, jag kunde ju inget om hockey. Men han hade sett hur jag jobbat inom basketen och ville ha in mina kunskaper till hockeyn och jobba just med det mentala biten med laget, berättar Malin som till slut tackade ja.

Hur stor del betyder det mentala för att bli riktigt bra?

– Det är jätteviktigt, för jag vet att det mentala kan både hjälpa men även begränsa en spelare så mycket. På samma sätt som du tränar dina muskler, din kondition och spelförståelse så behöver du jobba med dina tankar, känslor och beteenden. Det är en helhet där alla delar kan påverka din prestation. Och även ditt välmående. Om jag kliver ut på isen och riktar mina tankar på fel saker så kommer jag inte prestera på lika många procent. Det är viktigt att man förstår sambandet – att man blir vad man tänker. Det handlar mycket om att bli medveten om sina tankar och hur det påverkar mig och ha fokus på rätt saker. Det är också ett sätt att inte älta det som gick fel och se vad man kan påverka just nu. Istället för att gnälla på domarna behöver man jobba med sina tankar under matchen, för att rikta all energi åt rätt håll. Sedan kan man i efterhand analysera vad som gick fel för att gå vidare och se sig själv göra rätt nästa gång. 

För att svetsa samman laget ser Malin till att börja varje säsong med ett teambuildingmöte. Syftet är att lära känna varandra, både som spelare och som lag. 

– Det räcker med att det är en ny spelare i laget så är man ett helt nytt lag och man måste börja om från början. Alla är lika viktiga i laget, det spelar ingen roll om man är en av den mest tongivande spelaren eller om man är helt ny i laget. Vi pratar om våra styrkor och får en samsyn på vilken identitet och vilka värderingar vi har, och hur vi tillsammans ska nå våra högt uppsatta mål för säsongen. Det är en resa som vi startar och ser till att jobba och leva efter det hela säsongen, berättar Malin. 

Att jobba med gruppdynamik ser Malin som en viktig, för att inte säga avgörande, roll i att bli ett framgångsrikt lag. Den spelare som vill får även personlig coachning för att stärka sig mentalt.

– Det är viktigt att jobba med lagkänslan och få ihop den unika gruppen. Det tror jag många lag slarvar med och lägger fokus på andra bitar som det taktiska. Det finns exempel där lag börjar säsongen starkt men faller ihop i ett slutspel, och sedan göra analysen att det brast i det mentala spelet.

Förutom teambuilding så finns det möjlighet för spelare som vill att även få personlig coachning för att stärka sig mentalt. Att jobba med den mentala styrkan är något som måste ske från start och då blir varje träning under säsongen ett steg närmare målet till guld, menar Malin Holmqvist.

– Det här är en unik tid i livet. Vi vill ju ha roligt all tid vi lägger ner tillsammans och vi vill utvecklas både som grupp och som individ. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!