Styrelsen sa nej till nya vårdgivare

PRIVATPRAKTIK. Fyra privatpraktiserande läkare i Luleå vill överlåta sina verksamheter till andra specialister. I går sa landstingsstyrelsen nej. Vårdalliansen och sjukvårdspartiet reserverade sig mot beslutet.

Luleå2007-04-25 00:00
En av de aktuella läkarna har inte haft någon praktik det senaste året. De tre andra tar sammanlagt emot drygt 9 000 patienter per år och har telefonkonsultationer med 2 500. Alla är anslutna till det nationella ersättningssystemet som finansieras av sjukvårdshuvudmännen. Därför ska landstinget säga sitt om en eventuell överlåtelse.

Landstingsstyrelsens beredning har gett alla fyra samma svar: verksamheterna får inte övertas av andra vårdgivare. Anledningen är ett principiellt ställningstagande att ett vårdavtal med en privat aktör bara ska vara aktuellt om landstinget inte kan bedriva verksamheten själv. Den bedömningen kommer att göras om och när de privata läkarnas mottagningar försvinner.

De fyra privatläkarna är Eilerth Sjölund, Thore Gustavsson, Leo Hassler och Birgit Hassler. Alla är drygt 60 år. Läkarnas förfrågan har legat på is en tid, och landstingsrådet Kent Ögren, s, inledde ärendet med att förklara varför:

- Vi hade väntat oss att regeringen skulle komma med nya instruktioner kring fri etablering och drog därför på beslutet.

Så har ännu inte blivit fallet, och i går fick läkarna sitt besked.

- Om landstinget får svårt att klara av privatläkarnas patienter får vi göra resursförstärkningar, sa Ögren.

Motstånd

Frågan väckte en av få debatter vid landstingsstyrelsens sammanträde på tisdagen. Vårdalliansen med moderaten Hans Svedell i spetsen menade att norrbottningarna behöver den mångfald andra vårdgivare kan ge. Sjukvårdspartiet höll med.

- Det finns sakskäl som gör att de här etableringarna bör få fortsätta, sa Kenneth Backgård, ns.

Birgit Stöckel, kd, tog gynekologen Birgit Hassler som exempel när hon framhöll fördelarna med alternativ till landstingets egen vård.

- Patienterna kommer direkt till en specialist och behöver inte remitteras och göra flera läkarbesök. Det blir billigare, sa hon bland annat.

Ett nytt regelverk kring privat vård väntas från regeringen inom den närmaste tiden. Kent Ögren lämnade själv en öppning för de privatpraktiserande läkarna.

- De behöver ju inte stänga i dagsläget. Om de är kloka avvaktar de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om