Studentarbete upp i rymden

I 18 månader har dom väntat. I maj får rymdingenjörsstudenterna vid Luleå tekniska universitet lön för mödan. Då skickas deras experiment med lödning i vakuum upp i rymden från raketbasen Esrange i Kiruna.

LULEÅ2013-05-02 13:50

Studenternas projekt som går ut på att testa lödning i rymden går under namnet SOLAR.

Det ingår i det europeiska Rexus/Bexus-programmet som bland annat Europeiska rymdstyrelsen, ESA står bakom och nu ska SOLAR skickas upp i en raket från rymdbasen Esrange i Kiruna.

Undersöker

– Vi har fått åka runt i Europa till holländska Nordwijk, till Bremen och München i Tyskland för att presentera våra framsteg med design och senare för att testa och integrera experimentet med raketen och nu är det alltså dags för uppskjutning från Esrange, säger Anders Svedevall, som leder Ltu-studenternas arbete.

Mellan den 5 och 10 maj kommer studenternas test att skjutas iväg i en raket från Esrange. Studenterna vill undersöka om deras lösning med lödning i vakuum kan förbättra lödningsresultatet vid reducerad gravitation.

Problemet är nämligen att man får en avsevärd ökning av luftbubblor i lödtenn vid reducerad gravitation vilket försämrar hållbarheten i lödningen.

Intresserar NASA

Det i sin tur gör att man i dag inte lagar med hjälp av lödning på internationella rymdstationer. I stället byts trasiga komponenter, vilket är dyrbart.

En 530 kilo tung, och 6 meter lång raket med en topp-acceleration på cirka 20 G ska ta Ltu-studenternas lödningstest ända upp till en höjd av 9 mil ovanför marken.

I juni reser studenterna till Schweiz och redovisar sina resultat på ett symposium om raket och ballongexperiment.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!