I veckan gick S-toppen Erik Bergkvist, Europaparlamentariker från Västerbotten, ut med sitt radikala utspel om att Norrbotten ska ha permanenta Natobaser.
Bergkvists uttalanden i Norr Media fick Luleås SSU-ordförande Alvin Georgsson att reagera kraftfullt.
– SSU Luleå ställer sig extremt kritiska till att ledade socialdemokrater vill öppna Natobaser i vårt närområde. Vi kommer bli måltavla för ryska aggressioner. Även ur ideologisk synpunkt är vi mot detta, då SSU är en fredsorganisation, säger Alvin Georgsson som också ser en risk för att kärnvapen i framtiden kan placeras i Norrbotten.
I dagsläget har partistyrelsen för S beslutat att kärnvapen inte ska få finnas på svenskt territorium, och inte heller att Nato ska kunna etablera permanenta baser här, men Luleås SSU-ordförande är rädd för att partiet kan ompröva sin hållning även kring dessa krav.
Han anknyter till att Carina Sammeli (S) och Claes Nordmark (S), kommunalråden i Luleå och Boden, i tisdags gick ut med en önskan om att Nato förlägger en ledningsfunktion i Norrbotten.
– Varken ledningscentraler eller militära Natobaser bör finnas i Sverige. Vi kommer vara fortsatt kritiska internt i debatten nu. Jag förväntar mig att partistyrelsen står fortsatt trygga i sin ställning också.
Precis som SSU på förbundsnivå är SSU Luleå också i grunden negativa till själva Natomedlemskapet.
– Vi tror inte att det gynnar unga i Sverige och vi ser också ett problem med Natos övriga medlemmar, inte minst Turkiet och diktatorn Erdoğan, säger Alvin Georgsson som menar att Sverige först och främst nu måste förhålla sig till Erdoğans krav på att stötta dem i förtrycket mot kurderna i Turkiet och norra Syrien.
SSU-ordföranden vänder sig därför också emot den interna partiprocessen som ledde fram till att S bytte fot och tog det historiska beslutet att Sverige ska gå med i Nato.
– S borde ha sett Turkietfrågan komma, så det finns många skäl att vara kritisk. Partiet har inte lyssnat fullt ut på alla medlemmar.
Alvin Georgsson tycker överlag att den interna dialogen snarast var en envägskommunikation som fördes av S-toppar som redan hade tagit ställning för ett Natomedlemskap.
– Det var inte så mycket prat med medlemmarna, utan de skulle mer lyssna, kändes det som, säger Luleås SSU-ordförande.