Större intresse än någonsin för "Monica"

Betydligt färre norrbottningar och västerbottningar dör i hjärtinfarkt eller stroke i dag jämfört med för 25 år sedan. Fetman ökar dock dramatiskt och i dagarna inleddes den sjätte Monica-undersökningen i länet - en hälsoundersökning som väcker allt större intresse.

Blodproverna delas upp i plasma, cerum och blodkroppar. Årets hälsoundersökning är lika noggrann som de tidigare.

Blodproverna delas upp i plasma, cerum och blodkroppar. Årets hälsoundersökning är lika noggrann som de tidigare.

Foto: Robert Lundberg

LULEÅ2009-01-20 00:17
Världens en gång största forskningsprojekt på hjärtkärlsjukdom och fortfarande mest långvariga hälsoundersökning - Monica-projektet har dragit igång igen (läs mer i faktarutan).
I går hölls en presskonferens om undersökningen på Björkskatans vårdcentral i Luleå och en trappa upp pågick också själva hälsotestet. Förutom mätning av bland annat blodtryck, kolesterol, blodsocker, vikt och midjemått fick deltagarna också fylla i ett omfattande frågeformulär om levnadsvanor och hälsa.
Ann Strömshed, Luleå, tyckte det kändes rätt att medverka:
- Ja, absolut! Allt för forskningen om hjärt- och kärlsjukdomar, sedan får man ju också en hälsoundersökning på köpet.
Tillhör du en av dem som lever rätt?
- Det tycker jag nog, jag äter hälsosamt och rör på mig. Promenerar en och en halv till två timmar om dagen ungefär till och från jobbet.
Karin Ruikka, forskningssköterska, menar att det är mycket större intresse för Monica-undersökningen denna gång motför senast då undersökningen gjordes 2004 - något som kan bero på att många företag tagit bort sina regelbundna hälsoundersökning.
- En del har till och med ring och velat vara med, men det fungera inte på det viset utan personerna som är med är slumpvist utvalda. Men de är ett stort sug, vilket är värdefullt för oss.
Allt fetare
Mats Eliasson, docent och överläkare och ansvarig för Monica-projektet menar att det mesta går åt rätt håll när det gäller vår hälsa och levnadsvanor:
Vi röker mindre, äter mer hälsosamt och har bättre blodtryck. Fetman ökar dock dramatiskt, speciellt hos männen. Detta trots våra förbättrade matvanor.
- Men vi har ett alldeles för stort energi-intag i förhållande till hur mycket vi rör på oss, säger Eliasson som väntar med spänning på resultaten från den nya hälsondersökningen.
Nytt för denna gång är bland annat att Monica-projektet samarbetar med OLIN-studierna (Obstruktiv Lungsjukdom i Norrbotten), en forskningsverksamhet som pågår sedan 1985. Syftet med samarbetet är att studera samband mellan obstruktiv lungsjukdom (astma och KOL) och hjärt-kärlsjukdom.
Fakta Monica-projektet
Har pågått sedan 1985 och har som syfte att kartlägga och öka förståelsen för de riskfaktorer som leder till hjärtinfarkt eller stroke. I dag finns en världsunik kunskapsbank om ohälsofaktorer i befolkningen och vilka faktorer som påverkar dem under lång sikt.
2 500 slumpvist utvalda norrbottningar och västerbottningar mellan 25 till 74 år deltar i årets undersökning.
Ett team per lansting - tre sjuksköterskor och två biomedicinska analytiker reser runt och genomför undersökningarna. I februari kommer man till Piteå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om