Storköksmat skapar strid i Luleå och Piteå

Socialdemokraternas planer att låta ett storkök i Öjebyn laga maten till de äldre möter nu kritik från Miljöpartiet i Luleå. "Varför ska maten komma från ett storkök i Öjebyn", säger gruppledaren Jan Nyberg (MP).

Kritik. Miljöpartiet i Luleå, med Jan Nyberg, gruppledare, och Anna Svahn Eriksson i spetsen, riktar hård kritik mot beslutet att Luleå kommun ska köpa äldreomsorgens mat av Piteå.

Kritik. Miljöpartiet i Luleå, med Jan Nyberg, gruppledare, och Anna Svahn Eriksson i spetsen, riktar hård kritik mot beslutet att Luleå kommun ska köpa äldreomsorgens mat av Piteå.

Foto: Reino Jillker/Norrbottens media

LULEÅ2017-08-22 18:30

Hans partikollega Anna Svahn Eriksson, ersättare i socialnämnden, fortsätter.

– Man skulle kunna ha en väldigt lokal distribution.

Det hela handlar om att i måndags så presenterade de socialdemokratiska kommunalråden Helena Stenberg i Piteå och Niklas Nordström i Luleå en avsiktsförklaring kommunerna tecknat med varandra. Den innebär att från februari 2019 ska Öjebyns produktionskök leverera all mat till Luleå kommuns äldreomsorg. Totalt handlar det om 745 000 portioner per år.

Under 10 års tid hade Sunderby sjukhus varit leverantör men gav nyligen besked om att de inte längre kunde leverera maten. Niklas Nordström (S) sa då i en intervju att Luleå kommun blivit "tagna på pottkanten", något som Jan Nyberg (MP) reagerar mot och hänvisar till ett projektdirektiv som Luleå kommun tog fram den 6 juni 2015. Där var ett av målen att utreda och föreslå "en produktionslösning som kan tillgodose Luleå kommuns samlade behov av måltidsproduktion".

– Det är gjort men det gick inte att förena. Det är olika typer av behov och kost som skolan, förskolan respektive äldreomsorgen har så det gick inte att göra det samlat för all matproduktion, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S).

Att investera i ett storkök ansågs för dyrt så då blev alternativet att producera maten i ett storkök tillsammans med Piteå kommun.

Miljöpartiet reagerar också mot att maten tillagas i ett storkök, därefter kyls och sedan åter värms upp. Det skulle kunna läggas ut mera lokalt anser man.

– Det är en enorm volym. Den måste hålla en likvärdig standard så det är inget man kan göra i liten skala och lägga ut enkelt på vem som helst. Det handlar även om kostnader, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S).

– Riksdagens utredningstjänst gjorde på Miljöpartiets begäran en utredning som visade att kostanderna inte behöver vara högre än om man lagar mat lokalt på plats, säger Jan Nyberg (MP).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!