"Ingenting blir av utan kraftig invandring"

25 000 människor ska rekryteras de närmaste fem åren till de stora industrisatsningarna i Norrbotten och Västerbotten. I stället för att konkurrera om arbetskraften går företagen in i ett unikt samarbete för att lösa rekryteringsbehoven.

Unikt samarbete

Unikt samarbete

Foto: Arkiv

Luleå2021-05-10 08:38

– Vi och de andra bolagen har stora rekryteringsbehov. Samtidigt har vi inte haft någon befolkningstillväxt i Norrbotten och Västerbotten och arbetslösheten är en av Sveriges lägsta, säger Grete Solvang Stoltz, LKAB:s HR och hållbarhetsdirektör.

undefined
Grete Solvang Stoltz, LKAB, berättar att LKAB letar både i närområdet och internationellt för att hitta rätt kompetens till verksamheten.

I ett samarbetsprojekt, T-25, initierat av Luleå tekniska universitet tillsammans med Boliden, LKAB, Mobilaris, Northvolt, Skellefteå Kraft och SSAB så möts de stora företagen och diskuterar vad de gemensamt kan göra för att lösa rekryteringarna till industrierna i norr. Under tiden har även fler anslutit till samtalen.

– Det är ingen formell projektorganisation utan startade i en diskussion med Markus Gustafsson som sitter i vår styrelse. Han drog ihop HR-cheferna på de stora bolagen för att få igång diskussionen, säger Pär Weihed, prorektor Luleå tekniska universitet.

undefined
Enligt Pär Weihed, LTU, så jobbar universtitet med att få fler färdiga studenter att stanna i länet. Nu flyttar de flesta härifrån efter examen.

– Huvudpoängen är den att det inte finns utrymme att ta personal från varandra, utan enda sättet är att fylla på med folk utifrån, säger Markus Gustafsson, styrelseledamot och delägare Mobilaris.

undefined
"Huvudpoängen är den att det inte finns utrymme att ta personal från varandra, utan enda sättet är att fylla på med folk utifrån. Så vi behöver en kraftig invandring", säger Markus Gustafsson, styrelseledamot LTU och delägare Mobilaris.

 – Det hela handlar om vad alla kan göra tillsammans. Det är den sammantagna bilden av vad som händer på de olika platserna och de olika företagen som avgör om någon medborgare väljer att flytta, för räkna med att till följd utav det här så kommer befolkningen i Norrbotten och Västerbotten att öka med 100 000 personer. Det är till exempel förskollärare, lärare och omsorgspersonal, säger Peter Larsson, som är regeringens samordnare för satsningarna i norra Sverige.

undefined
Peter Larsson, regeringens samordnare, har haft över 300 långa möten om industrietableringarna i Norrbotten och Västerbotten.

– Ingenting blir av om vi inte har en kraftfull invandring. Om man går in på målgrupper och områden så håller vi på att starta den analysen nu. Den analysen ska vara klar innan sommaren, säger Markus Gustafsson.

För företagen handlar kompetensbehovet både om bygg- och anläggningsarbetare för uppbyggnaden av anläggningarna, men sedan om produktionspersonal.

– Tittar vi på de här industrierna som batterifabriken, gruv- och stålföretagen men även skogsindustrin så är det väldigt liknande arbetskraft. Det är till exempel driftsoperatörer, underhållspersonal som mek och el men även tjänstemannabefattningarna. I uppbyggnaden är vi ganska lika, men sen har vi våra specialistområden. Så vi ser att vi tillsammans kan gör målgruppsanalyser och rikta oss mot områden i världen där de kan finnas, säger Grete Solvang Stoltz.

– Det är bra att man från industrin öppnar upp för ett gemensamt söksystem och en överhörning i rekryteringarna, för annars kommer det att bli en otäck kannibalisering när alla de här satsningarna ska göras, säger Pär Weihed, LTU.

Varifrån företagen rekryterar beror mycket på vilken kompetens de efterfrågar. Batterikompetens för Northvolt i Skellefteå finns huvudsakligen i Asien medan LKAB blickar mer mot närområdet.

– Bara som ett exempel så har vi tittat på Kemi i norra Finland där Stora Enso har annonserat att de ska lägga ner sin verksamhet. Kan vi locka arbetskraft därifrån? säger Grete Solvang Stoltz.

– Om man ska rekrytera utanför den arbetsmarknad man befinner sig i idag så är jobbet intressant, men det andra ska också fungera. Får hela familjen jobb, funkar skolan, är bostadssituationen attraktiv, är sociala miljön bra och kulturutbudet. Det är den sammantagna bilden som avgör, säger Peter Larsson.

T-25:s fokusområden

• Öka antalet ingenjörsstudenter som antas och som stannar i regionen efter examen.
• Ta vara på alla kompetenta personer som söker jobb i regionen men som inte får anställningen.
• Säkra anställning till medföljande och kunna erbjuda stöd och hjälp när det gäller boende, förskola och skola, och alla andra praktiska frågor.
• Nyttja den unika situation vi befinner oss i med etableringar som kommer att revolutionera flera branscher och vara avgörande för Europas gröna omställning.

Källa: LTU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!