Stor sinnesundersökning väntar

På måndag inleds slutpläderingen i mordrättegången. Då berättar åklagarna varför både 23- och 24-åringen ska dömas skyldiga för knivmordet. Men innan dom faller kommer männen genomgå en stor sinnesundersökning – och troligt är att de blir kvar i häktet fram till i höst.

23- och 24-åringen kan bli kvar i häktet på Porsön i Luleå fram till i höst. Allt talar för att en tingsrättsdom överklagas till hovrätten, och först då är en slutlig dom att vänta.

23- och 24-åringen kan bli kvar i häktet på Porsön i Luleå fram till i höst. Allt talar för att en tingsrättsdom överklagas till hovrätten, och först då är en slutlig dom att vänta.

Foto: Gunnar Westergren

LULEÅ2015-04-26 23:36

Dag sju i mordrättegången börjar med slutplädering från kammaråklagarna Magnus Nilsson och Lindha Strömberg.

Under förmiddagen kommer de ge sin syn på våldsbrottet, förklara för rätten att 23- och 24-åringen gemensamt och i samförstånd bragt Andreas Ylipää om livet och att de båda bör dömas för mord.

Därefter får advokaterna Håkan Kjellgren och Lars Grönberg chansen att utveckla sina klienters förklaringar.

23-åringen vill ju avskriva händelsen som ett olycksfall, enligt Kjellgren, och medger endast "misshandel och vållande till annans död" som brottsrubricering. 24-åringen förnekar helt skuld till Andreas död.

Restriktioner släpps

Hittills har männen suttit häktade med restriktioner under snart ett halvår.

Efter måndagens förhandling talar mycket för att åklagarna kommer att släppa på restriktionerna, vilket betyder att männen ges möjlighet att ta emot besök, tala i telefon samt obehindrat läsa dagstidningar och se tv.

Däremot kommer de att bli kvar i häktet på Porsön i Luleå.

Sinnesundersökning

23- och 24-åringen har redan under häktningstiden genomgått en så kallad paragraf sju-utredning; alltså en liten sinnesundersökning.

Det har resulterat i en rekommendation om att även genomföra en stor rättspsykiatrisk undersökning (RPU).

Inblandade parter – åklagare och advokater – har redan informellt förespråkat en RPU-utredning. Ytterst är det domtolen som fattar ett sådant beslut, men allt talar för att männens psykiska status kommer att nagelfaras ytterligare.

Senarelagd dom

Ett beslut om stor rättpsykiatrisk undersökning kommer att fördröja domen i målet minst sex veckor.

En RPU-utredning tar en månad i anspråk, och därefter kommer domstolen kalla till huvudförhandling med ny slutplädering där RPU-utredningens utfall vägs in i domslutet och påföljden.

Tingsrättens dom är alltså att vänta tidigast i slutet av juni. Och oavsett utfallet står det klart att domen kommer att överklagas till hovrätten, av endera part.

23-åringens företrädare, advokat Kjellgren, hade till tingsrätten kallat psykiatrisk expertis som var förhindrad att närvara, och redan då stod det klart att vederbörande istället skulle kallas till hovrättsförhandlingarna.

Uppspelade inspelningar

Vid en kommande ny rättegång i hovrätten (i Luleå eller Umeå) behöver normalt inte de inblandade höras igen.

Samtliga vittnesmål från tingsrätten finns inspelade med ljud och bild, och utöver nya eller förändrade partsinlagor räcker det som regel med att spela upp banden för hovrättens ledamöter.

En hovrättsförhandling kan ske tidigast under sensommaren med dom under hösten. En dom från hovrätten kan överklagas till högsta domstolen (HD), men prövas endast om målet bär prejudiserande betydelse.

Vård eller fängelse

Ansvaret för en stor rättspsykiatrisk undersökning vilar på statliga Rättsmedicinalverket, RMV, med Umeå som nordligaste enhet.

En RPU tar fyra veckor i anspråk och genomförs av ett team med en forensisk socialutredare (oftast socionom), en psykolog, omvårdnadspersonal samt en huvudansvarig rättspsykiater.

Det huvudsakliga utredningsinstrumentet är samtal. Utredarna arbetar parallellt med olika undersökningar som slutligen resulterar ett huvudutlåtande till rätten.

Syftet är att utröna om ett brott genomförts under inflytande av allvarlig psykisk störning, om det finns skäl att överlämna en person till rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse.

Under måndagen fortsätter målet i Luleå tingsrätt. PT finns på plats och direktrapporterar på pt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om