Stor fuskhärva vid högskoleprov

Fusket är som hämtat ur en spionfilm. En student på LTU har åtalats efter att han tagits på bar gärning på högskoleprovet i våras – med riskornsstora hörsnäckor och en mobil gömd under tröjan. Men fler norrbottningar kan dras med i ligans fall.

I dagarna avslutades en månadslång rättegång mot ligan som misstänks ligga bakom en härva där man med avancerad teknik hjälpt folk att fuska på högskoleprovet. (Arkivbild)

I dagarna avslutades en månadslång rättegång mot ligan som misstänks ligga bakom en härva där man med avancerad teknik hjälpt folk att fuska på högskoleprovet. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

LULEÅ2018-12-25 14:01

I dagarna avslutades en månadslång rättegång mot ligan som misstänks ligga bakom en härva där man med avancerad teknik hjälpt folk att fuska på högskoleprovet. Nätverket tros ha tjänat över tolv miljoner kronor på fusket. Polisen har bland annat hittat två plastväskor med 1,6 miljoner kronor i kontanter och ett USB-minne nedgrävda, vilket blev ett genombrott i utredningen mot de fem huvudmännen.

De misstänkta fuskarna tros ha varit flera hundra under de fyra-fem år som ligan verkat, öppet annonserat på nätet. De har betalat stora pengar svart, 150 000 kronor eller mer för högsta betyget 2,0. Med pyttesmå öronsnäckor kopplade till gömda mobiltelefoner har de fått svaren upplästa. På morgonen har provet fotograferats och de rätta svaren levererats med hjälp av en grupp spökskrivare.

Under provtillfället i våras var 70 personer uppkopplade när polisens nationella insatsstyrka slog till mot lägenheten som "HP-hjälpen" använde som sambandscentral, enligt åklagaren. Fler åtal är att vänta om åklagaren når fällande domar. 23 fuskare är åtalade varav en 22-årig man från Luleå.

Han stoppades av provledare mitt i provet, med hörsnäckor och mobil på sig. I förhör har han medgett att han försökt köpa resultatet 1,5 för 50 000-60 000 kronor och att han postat ett förskott på 2 000 kronor i kontanter. Han studerar sedan tidigare till civilingenjör på Luleå tekniska universitet, men målet var att komma in på en civilingenjörsutbildning i Uppsala. Han har varken erkänt eller förnekat brott.

Han riskerar sannolikt böter för grov osann försäkran men i riktigt grova fall kan brottet ge fängelse i upp till två år.

Andra norrbottningar riskerar också att åtalas då deras namn och personuppgifter dykt upp i kundlistor som ligan sparat på USB-minnet, som även innehöll foton på kunder och deras id-handlingar. På en lista som vi tagit del av finns två män från Luleå, 20 och 23 år gamla, men vi har inte nått dem för kommentarer.

Luleå tekniska universitets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn säger att hon nyligen fick veta att en av de som avslöjats med att fuska är student på LTU, men att det ännu inte har tagits upp i universitetets disciplinnämnd. Men det kommer att ske.

– Som fenomen är det här ytterst allvarligt, säger hon och tillägger att man måste samarbeta nationellt för att komma åt problemet med det nya avancerade fusket.

Flera av de som förekommer på listorna studerar i dag för att bli läkare, jurister, tandläkare, ekonomer, psykologer och civilingenjörer. Universitets- och högskolerådets generaldirektör Karin Röding har sagt att det är viktigt att de som döms för att ha fuskat blir av med sina provresultat och utbildningsplatser. I UHR:s första granskningsrunda mister tolv personer som fuskat på högskoleprovet hösten 2016 sina provresultat. Om de får vara kvar på eventuella utbildningar avgörs av respektive lärosäte.

Norrbottningarna i härvan

Man, 22 år, Luleå:

Åtalad för grov osann försäkran efter att ha tagits på bar gärning under högskoleprovet vårterminen 2018. Läser redan till civilingenjör vid LTU.

Har i förhör sagt att han skrivit högskoleprovet fyra gånger med bästa resultat 0,95 och att han köpt 1,5 för upp till 60 000 kronor.

Man, 23 år, Luleå:

En framstående ungdomsidrottare som finns med på en kundlista där han uppges ha köpt 2,0 på högskoleprovet för 150 000 kronor. På provet våren 2017 fick han 1,85.

Man, 20 år, Luleå:

Ung entreprenör som är med på samma kundlista och uppges ha köpt 1,4 för okänd summa. Han har skrivit högskoleprovet två gånger: 0,35 hösten 2016 och 0,2 våren 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!