Stjärnkocken slog ett slag för närproducerat

Allt är inte guld som glimmar. Likaså är det med närproducerad mat. Lokalt betyder inte per automatik hög kvalité, menar Simon Laiti, krögare och kock. –  Vi är villiga att köpa närproducerat, men det måste vara en bra produkt. Hittar vi inte kvalité, då är vi kanske tvungna att gå över gränsen och söka något annat, säger han.

I sin butik säljer Nordansmak rättvisemärkta, ekologiska och närproducerade produkter.

I sin butik säljer Nordansmak rättvisemärkta, ekologiska och närproducerade produkter.

Foto: Robert Lundberg

LULEÅ2014-02-28 17:44

Videon är inte längre tillgänglig

Hushållningssällskapet bjöd in länets livsmedelsproducenter till ett seminarium på temat "Att bli större, är det enda vägen?". Simon Laiti vid restaurangen Hemmagastronomi i Luleå menar att så är inte fallet.

– Det finns en marknad för närproducerat. Det finns folk som vill köpa de här produkterna. Koncentrera er på verksamheten istället för att skala upp den och kanske tappa kvalité. Vi har sett många producenter som har vuxit lite för fort och kvalitén sjunker, säger han.

Efterfrågar konsumenterna i Norrbotten närproducerad mat?

– Jag skulle säga att kunden efterfrågar kvalité. Mervärdet av att den här kvalitén är närproducerad och att kunna knyta den till en viss plats höjer värdet på produkten. Det är mitt mål att få producenterna att förstå att vill dem sälja närproducerat måste de också jobba med kvalitén, för annars kommer ingen att köpa det. Då blir den en produkt som är märkt "Sverige" och säljs som allt annat.

Simon Laiti menar att norrbottningarna har ett bra tänk kring det lokala och vill värna om tillgångarna som finns här.

– Jag tror absolut att det finns ett köpintresse för det lokala och närproducerade i Norrbotten. Tittar man på trenden och hur folk tänker nu så vill dem stödja det närproducerade. Vi har väldigt bra kvalité på våra produkter här i Norrbotten, och det ska vi vara väldig stolta över. Det fantastiska skafferiet vi har här uppe gör oss unika. Vi har bra, högkvalitativa produkter.

Ledord miljötänk

Om Simon Laitis ledord är kvalité är Per Holmqvists ledord miljötänk. Han driver restaurangen/butiken Nordansmak i Luleå.

– Miljötänket är vad som driver mig och fick mig att starta upp det här från början, berättar han.

Nordansmaks idé är ekologiskt, närproducerat och rättvisemärkt. Dessutom är all mat vegetarisk. Han tror att intresset för sådan mat bottnar i något djupare än smak och kvalité.

– Det är väl det här matskandalerna som bidragit till intresset, och sen så tror jag att det är många som tänker att maten genererar en massa klimatpåverkan. Jag tror att människor har konstaterat att vi måste göra en insats genom att välja en annan sorts kosthållning. Gör man ett riksdagsval gör man det en gång vart fjärde år, men handlar man mat så går man och väljer varje dag och då blir det som en politisk handling. Jag tror det är det som ligger bakom, att människor vill förändra världen genom sin konsumentmakt.

Mindre chips

Per Holmqvist tycker, likt Simon Laiti, att det är viktigt med bra kvalité på maten.

– Jag skulle vilja att man tog ett ansvar genom att handla och betala vad maten kostar. Jag tycker inte att man ska titta på priset, utan titta på vad det är för produkt man vill handla. Köper man mindre chips och cigaretter och tankar skotern mindre ofta kan man köpa hur bra mat som helst, säger han.

Per Holmqvist berättar att den lokalproducerade marknaden i Norrbotten är liten, så det är svårt att hitta livsmedel i större mängder. Piteå är inget undantag.

– Piteå är lite svårt, det finns för lite Piteprodukter så de tar slut så fort. Det finns ett sånt himla tryck efter närproducerad mat. Problemet som jag ser det nu är att det finns alldeles för lite närproducerade livsmedel i Norrbotten, säger han.

Nordansmak försöker dra sitt strå till stacken för att öka antalet närproducerade produkter i länet.

– Det finns en otrolig potential i det här. Som en del i vår utveckling så ska vi utbilda arbetslösa i till exempel fårskötsel och grönsakshantering, att få en liten motor att ticka igång, säger Per Holmqvist.

Dessutom vill de expandera verksamheten, om är försiktigt.

– Vi har ett intresse av att starta en filial med soppkök i Piteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om