Sedan i vintras har Klara Dahlström, 38, varit mammaledig och när vi når henne är det semester på schemat. Men när arbetslivet tar vid igen den 1 oktober – då gör hon det i en ledande position.
Efter elva år som åklagare, sju av dessa på åklagarkammaren i Luleå, blir Klara Dahlström gruppchef för enheten brott i nära relationer vid polisen i Norrbotten.
En tjänst som hon säger sig ha sneglat på i flera år.
– Det är mer som en rolig tanke jag har haft. Och just i det här jobbet är det särskilt roligt, eftersom jag kan området och jag känner medarbetarna, säger Klara Dahlström.
Som gruppchef kommer Klara Dahlström att jobba med ledarskap på ett helt annat sätt än tidigare. Det är ett steg i rätt riktning, tycker hon.
– Jag har ganska länge velat jobba mer verksamhetsövergripande och att testa ett chefsjobb. Som åklagare, visst, jag leder ju förundersökningar och är en ledare på ett sätt. Men som gruppchef så kommer jag att leda personalen och gruppen. Det blir en annan typ av ledarskap.
En del i arbetet blir att få ihop dynamiken i gruppen, förklarar hon.
– Men sedan också det här med att utveckla verksamheten, utveckla arbetssätt. Jag tror att det här blir jättebra.
På vilket sätt kan du utveckla den här verksamheten inom polisen som du nu går till?
– Det finns alltid saker att göra. Framför allt har vi en utmaning när det gäller avstånden i Norrbotten. I andra områden har man barnahus när det kommer till barnärenden. Det kan vi inte ha i Norrbotten, för vi kan inte ha ett i varje kommun. Vi måste lösa det på ett annat sätt.
Den är också en verklighet som blir en stor utmaning i framtiden för polisen och för henne själv i sin roll som gruppchef, tror Klara Dahlström. I dag är det stora skillnader runt om i Sverige när det gäller handläggning av ärenden där barn är inblandade, förklarar hon.
– Barnen i de olika kommunerna har inte samma möjlighet att få sina ärenden utredda, med samma snabbhet och skyndsamhet som egentligen lagen kräver.
Hur ska du lösa det i polisbristens Norrbotten?
– Vi har sagt, det är det där som är utmaningen (skratt). Men naturligtvis måste vi hitta en annan typ lösning. Och vi har väl lite olika idéer, men vi är inte där än. Vi måste resa mer. Det är ofrånkomligt. Med dagens teknik går det också att lösa via videolänk och Skype.