Stenberg oroad över brist på undersköterskor

Undersköterskebristen har kommit i skymundan av sjuksköterskekrisen.
Det menar Maria Stenberg (S), landstingsrådskandidat som också anser att personalpolitiken inte fått det fokus som krävs.

Maria Stenberg (S) kandiderar till landstingsrådsposten i höstens val. Hon anser att bristen på undersköterskor kommit i skymundan av sjuksköterskekrisen.

Maria Stenberg (S) kandiderar till landstingsrådsposten i höstens val. Hon anser att bristen på undersköterskor kommit i skymundan av sjuksköterskekrisen.

Foto: Robert Lundberg

LULEÅ2014-05-09 21:45

Piteå-Tidningen har tidigare rapporterat om den sjuksköterskekris som drabbat landstinget. Om att vårdplatser dragits in och operationer ställts in. Landstinget har även en handlingsplan för att komma till rätta med problemet.

Socialdemokraternas landstingsrådskandidat Maria Stenberg menar dock att bristen på undersköterskor som också råder kommit i skymundan i diskussionen.

– Pensionsavgångarna är mycket större bland undersköterskor än bland sjuksköterskor. Det pratas det väldigt lite om i debatten, säger hon.

Stenberg har själv undersköterska, har fackföreningsbakgrund och har varit vice ordförande för LO i Norrbotten och Västerbotten.

Vara motpol

Hon är bekymrad över att samtidigt som många i yrket går i pension så lockar undersköterskeutbildningen på gymnasiet inte lika många längre.

– Jag besökte vård- och omsorgscollege här i Luleå för ett tag sedan. Här är väl söktrycket något så när men i Malmfälten är man inte säkra på att man kan genomföra utbildningen.

En lösning enligt Maria Stenberg är för landstinget och andra offentliga arbetsgivare att vara en trygg arbetsgivare på en, som hon beskriver det, otrygg arbetsmarknad.

–  Vi kommer aldrig att bli löneledande, det kommer aldrig att hända. Hur ska vi då bli en attraktiv arbetsgivare? Vi ska vara en motpol till det som händer på arbetsmarknaden.

– Vi ska stå för andra värden. Som en nyutbildad undersköterska eller sjuksköterska ska du ha möjligheten till en tillsvidareanställning, vi ska inte stapla otrygga anställningar på varandra. Finns sådana arbetsgivare så satsar folk också på att utbilda sig.

"Sätta en vision"

En annan del hon lyfter upp är möjligheten till kompetensutveckling utan att byta yrke.

– Det måste finnas ett mervärde. Vill man kompetensutveckla sig ska det finnas en utvecklingspeng eller annan möjlighet utan att man ska behöva byta yrke. Det ska vara möjligt för en undersköterska att kunna specialisera sig mer efter en kortare utbildning.

Stenberg menar att i dagsläget har man i landstinget en liknande situation som i många kommuner där barnskötare ersatts med förskollärare.

– Samma sak har hänt i sjukvården. Antalet sjuksköterskor har ökat medan undersköterskorna har minskat men deras arbetsuppgifter finns ju kvar. Man har bitit sig i svansen.

Maria Stenberg tycker att personalpolitik fått för lite uppmärksamhet av landstingspolitikerna.

– Personalpolitiken har inte varit något starkt område, det har verksamheten skött om. Det är klart att vi inte ska vara inne och besluta om lönesättning men vi måste sätta en vision.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om