– Mycket handlar om hur väljarna ser på saken. Svaret får vi inte förrän det är dags att räkna röster, säger han.
Det handlar givetvis om det som hände på valkonferensen i lördags, när regionrådet Maria Stenberg och riksdagsledamoten Hannah Bergstedt petades i samband med att listor till riksdags- och regionval bestämdes av de cirka 200 ombuden.
Tydligast är Matti i sitt ställningstagande när det gäller krysskungen Gustav Uusihannu, som inte fick någon plats på riksdagslistan och i besvikelse funderar över sin framtid.
– Personligen tror jag det är ett mindre klokt beslut. Det är en farlig väg att ta för hela partiväsendet, att inte ta bättre hand om unga, entusiastiska personer som går hem hos folket. Man riskerar inte bara att tappa röster, utan även politiker. Med tanke på hur det ser ut med medlemstappet och den dåliga återväxten kan det få svåra konsekvenser, säger Matti.
Statsvetaren ser en parallell mellan behandlingen av Uusihannu och petningen av regionrådet Maria Stenberg, som flyttades ned till andra plats på regionlistan.
– Det är så klart en del i det politiska spelet. Det gäller inte bara att ha förtroende gentemot väljarna utan även internt i partiet. Det är den första häcken som man måste över och konkurrensen är stenhård. Jag har ingen som helst insyn men uppenbarligen saknas det interna förtroendet för båda två.
Luleåpolitikern Uusihannus popularitet har gjort att S valt att stänga honom ute från riksdagslistan, för att därigenom eliminera risken att han kryssar sig förbi de kandidater som partiet vill ha in.
– Det är en extra tydlig markering. För en betraktare utifrån ser det märkligt ut. Å andra sidan är det inte konstigare än att det förekommer maktspel.
Petningen av Stenberg är ett annat exempel på det.
– Det hade givetvis varit mer renhårigt att informera henne i god tid. Men politik är inte alltid vackert. Vill man flytta på någon så är det mer taktiskt att överraska.
Att Stenberg dragit på sig missnöje är inte Simon Matti förvånad över.
– Det går inte att bli populär som regionråd. Kostnaderna och problemen är enorma. Hur man än vrider på besluten så är det någon del av länet som tycker det är helt fel. Och positionen är sannolikt ännu sämre nu för hennes efterträdare.
Hur tolkar väljarna turbulensen?
– Om man uppfattar att det förekommer falskspel är det sannolikt negativt. Hög partisammanhållning uppskattas mer. Samtidigt glömmer väljarna fort.
Hur påverkar det här oppositionens chanser?
– Svårt att säga. Oppositionen i regionfullmäktige känns svag och splittrad. De skarpa förslag som kommit fram är från enstaka politiker.