Norrbottens Medias kartläggning visade att en stor del av kriminellas skulder härrör sig från utdömda skadestånd till brottsoffer. En av de som jagas av kronofogden har skulder till brottsoffer och Brottsoffermyndigheten på nästan 600 000 kronor.
Som förbundsordförande i Brottsofferjouren i Sverige har Sven-Erik Alhem stora kunskaper när det gäller den verklighet som brottsoffer lever i.
– De grövsta brotten medför ett livslångt lidande. Då vill man definitivt inte bekymra sig om att få in pengar och vara administrativt verksam. Det kan vara mord eller försök till mord. Där är anhöriga oerhört hårt drabbade i dag. Och dom är många, säger Sven-Erik Alhem.
Den förre överåklagaren tror att en väg att komma åt de kriminellas tillgångar är att myndigheter på ett smidigare sätt får möjlighet att samverka.
– Att man helt enkelt ser till att alla uppgifter man lämnar till en myndighet, också blir tillgängliga för en annan myndighet. Om inkomster till exempel, säger Sven-Erik Alhem.
– Det är helt befängt om man kan uppge en summa på det ena stället, och annan på det andra. Utan att det finns någon kontroll. Allt sådant skulle man för länge sedan ha sett till att det var en fullständig genomlysning mellan myndigheter. Det här tramset om att man ska ha sekretessuppgifter hit och dit. Det har varit negativt.
När det gäller skadestånd råder Sven-Erik Alhem politiker och lagstiftare att titta västerut.
– Vi vill ju att man ska i Sverige tar ansvar för de i vart fall grövsta våldsbrotten, som man gör i Norge. Att staten svarar för att betala ut ersättning omedelbart utan att de utsatta, anhöriga till mordoffer till exempel, bidrar med någonting alls. Sedan ska staten med blåslampa jaga gärningspersonerna och driva in skulderna. I grunden finns det ett EU-direktiv.
Sven-Erik Alhem tror inte att ett sådant regelverk, som han menar att makthavare har gett uttryck för, skulle förta försäkringsbolagens ambitioner att ge överfallsförsäkringar.
– Det är "bullshit". Vi vill att man ska ha samma rätt oavsett om man är fattig eller rik.
Men den viktigaste vägen till ett hederligare samhälle är en helt annan, tror Alhem.
– Skolgången och utbildningsnivån, där finns massor att göra så klart. Det är en grundförutsättning att man, dels har en obligatorisk utbildning som är värd namnet i alla avseenden. Så att man i förlängningen kan få en lön att försörja sig på.