SSAB får grönt ljus för nytt stålverk i Luleå

SSAB har fått tillstånd att bygga ett elektrostålverk i Luleå, vilket är ett steg mot bolagets mål att producera fossilfritt stål. Domstolen har godkänt ansökan på villkor att SSAB vidtar åtgärder för att skydda människor och natur från störningar eller skador.

Så ska SSAB:s nya stålverk se ut. Illustration av det integrerade elektrostålverket på Svartön i Luleå.

Så ska SSAB:s nya stålverk se ut. Illustration av det integrerade elektrostålverket på Svartön i Luleå.

Foto: SSAB

Luleå2024-12-19 12:07

Nyheten i korthet

  • SSAB har fått tillstånd att bygga ett elektrostålverk i Luleå, vilket är ett steg mot bolagets mål att producera fossilfritt stål.
  • När det nya stålverket är i drift planerar SSAB att stänga ner befintliga anläggningar som använder fossila bränslen.
  • Domstolen har godkänt ansökan på villkor att SSAB vidtar åtgärder för att skydda människor och natur från störningar eller skador.

Under torsdagen fick SSAB besked från Mark- och miljödomstolen i Umeå gällande miljötillstånd för sitt planerade nya stålverk på Svartön i Luleå.

Stålbolaget får klartecken att uppföra stålverket och får tillstånd att tillverka högst 2,5 miljoner ton prima varmvalsade band.

Tillståndet och villkoren i miljödomen reglerar även övergångsverksamheten när det fossila stålverket fasas ut och ersätts med ett nytt elektrostålverk.

"Det är ofrånkomligt att anläggandet av ett stort elektrostålverk innebär en områdes­påverkan. Men på SSAB:s anläggning har ståltillverkning bedrivits under lång tid, vilket är en stor skillnad jämfört med att bygga en sådan anläggning på en helt ny plats. En så pass stor verksamhet kommer att påverka närboende både när stålverket anläggs och vid drift. Att bolaget kunnat visa att de kan och ska vidta olika skydds-åtgärder för att undvika alltför stora störningar är en viktig faktor som gör att de kan få bifall till ansökan", säger chefsrådmannen Katarina Brodin i ett pressmeddelande.

SSAB fick även bifall på en viktig punkt: Tillståndet får tas i anspråk även om det överklagas och därför kan stålbolaget börja bygga på en gång.

"Det här är ett viktigt steg för att nå både våra egna och Sveriges klimatmål, och ju förr omställningen sker, desto bättre för klimatet och miljön. Vi har ett omfattande arbete bakom oss med en gedigen ansökan och efterföljande skriftväxling, och vi är mycket glada att detta arbete nu har resulterat i ett tillstånd", säger Sara Arvidson, tillståndsansvarig på SSABs omställningskontor i ett pressmeddelande.

Ansökan inlämnades 24 november 2023 och dom föll efter 13 månader, 19 december 2024.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

undefined
Sara Arvidson är tillståndsansvarig hos SSAB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!