Den 22 september har revyn "Aldrig får man vara glad" premiär på stora scenen på Norrbottensteatern. Enligt regissören Rasmus Lindberg, som också har skrivit texten, handlar revyn om lättkränkthet.
- Den handlar om att inte veta var gränsen går, att vilja gå över den men ändå inte göra det, säger Rasmus Lindberg i samband med att höstens repertoar presenteras.
Små bekymmer
Revyn beskrivs som spretig, men på ett positivt sätt.
- Den ska innehålla alla element en revy kan innehålla, säger Karin Enberg.
Skådespelaren och musikern Martin Sundbom har skrivit musik och sångtexter. I revyensemblen ingår Peter Varg och nio andra skådespelare.
- Vi här i västvärlden går gärna in i våra små bekymmer och det är först när vi åker utomlands vi ser hur små de är. Det har varit roligt att skriva om på olika sätt, säger Martin Sundbom.
- Vi jobbar bland annat med mentalism, illusioner och specialeffekter, säger Rasmus Lindberg.
Föreställningen är tre timmar lång och enligt regissören ska den försöka hitta så många skratt som möjligt.
- Det material som Peter Varg kom med var kanske sex timmar långt, som vi nu långsamt krympt ner till tre timmar. Allt eftersom vi möter publik och ser vad folk skrattar åt och vad de inte skrattar åt så gör vi kontinuerliga brytningar, så att vi har ett genomarbetat material när vi har premiär, säger Rasmus Lindberg.
Nio klädbyten
Peter Varg har haft många egna idéer till revyn och han gör också debut på teaterscenen.
- Det som har varit kvar för mig är teatern och skådespeleri, säger Peter Varg, som räknar att han gjort över 3 000 uppdrag som illusionist.
Peter Vargs karaktär på scenen har nio klädbyten. Många av hans karaktärer är inspirerade från illusioner och konstiga karaktärer. Han dyker bland annat upp som barfotamentalist, Las Vegas-lirare och misslyckad trollkarl.
- Jag ser det som en möjlighet att göra så mycket som möjligt under ett och samma tak. Jag har haft många fria tyglar och lastat in egna förslag, säger Peter Varg om produktionen.
I vanliga fall är han van att jobba själv. Men detta är något nytt.
- Nu är man en del i grytan och det är häftigt. Det känns jättekul och utmanande. Med sång och dansen framförallt, säger Peter Varg, som redan känner sig inbiten på teaterscenen.
Urpremiär i Kiruna
För första gången gör Sámi teáhter, Tornedalsteatern och Norrbottensteatern en samproduktion med pjäsen "När vinterns stjärnor lyser här" av Mona Mörtlund och Ninna Tersman. Den skildrar människor som upplevt konsekvenserna av svensk språkpolitik.
- Pjäsen handlar om hur det har varit i Norrbotten och med de olika minoriteterna med språken. Om vad som händer när man tvingas skämmas för sitt ursprung, säger Karin Enberg.
Idén har vuxit fram under flera år men själva produktionen påbörjades under hösten 2011. Föreställningen spelas på flera olika språk. Bland annat nordsamiska, sydsamiska, meänkieli och finskt teckenspråk. Regissör till pjäsen är Josette Bushell-Mingo som nyligen fick Stockholms stads kulturpris i scenkonst.
- Pjäsen är inte till för att svara på frågor utan för att stimulera frågor. Den är unik eftersom den innehåller sårbarhet, tomhet från din identitet och idéerna om stolthet och hopp, säger Josette Bushell-Mingo.
Den 4 oktober har pjäsen urpremiär på Giron Sámi teáhter i Kiruna. Pjäsen kommer att turnéra runt i Norrbotten under hösten, bland annat till skolor och hembygdsföreningar och under våren 2014 åker den på riksturné.
Förutom huvudproduktionerna i höst kommer Norrbottensteatern att bjuda på föreställningen "Hope" med Charlotte Lindmark. Soppteatern visar bland annat på två nyskrivna Strindbergssoppor. Gästspel från Cullbergbaletten och Norrlandsoperan "The elephant man" står också i höstens program.