Söker svar om dödsolyckan

Flera utredningar pågår efter dödsolyckan där två Pitebor omkom på Koksverket vid SSAB i Luleå. Polisen och Arbetsmiljöverket bedriver varsin utredning. Parallellt pågår arbetsgivarnas utredning som väntas vara klar om tre veckor.

Det är drygt en vecka sedan som den tragiska dödsolyckan inträffade på SSAB i Luleå. (Arkivbild)

Det är drygt en vecka sedan som den tragiska dödsolyckan inträffade på SSAB i Luleå. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

LULEÅ2013-10-26 08:17

Det var på torsdagen förra veckan som Piteborna Tord Öberg och Torgny Bergdahl omkom när de begravdes i stenkolstjära från en cistern på Koksverket vid SSAB i Luleå. Efter olyckan startade SSAB och entreprenören Ivab en gemensam utredning som väntas vara klar om tre veckor.

– Det är en otroligt tragisk olycka som skett och vi får vänta på att utredningen är klar innan vi kan säga något om orsaken, säger Sara Blix, informationsansvarig på SSAB i Luleå.

Utredningen går igenom händelsen steg för steg för att kartlägga vad det är som har gått fel.

Även polisen och Arbetsmiljöverket utreder dödsolyckan.

Kritiska röster

Flera kritiska röster har hörts efter dödsolyckan där bland annat fackförbundet IF Metall konstaterat att flera allvarliga brister ledde till olyckan. Som att det fanns mer tjära i tanken än vad som antogs samt att den flera meter höga invallningen blev en dödsfälla och skulle aldrig ha funnits där när männen arbetade.

Med anledning av olyckan belyser även arbetsgivarorganisationen Industriarbetarna betydelsen av att jobba hårdare för att förbättra arbetsmiljön och säkerheten inom industrin.

– Det alltid ett misslyckande när en allvarlig olycka händer, oavsett orsak. Förutom den oerhörda tragedin för den drabbade och anhöriga är det traumatiskt och jobbigt för både arbetskamrater och chefer. Därför är det av största vikt för företagen att göra allt som står i deras makt för att förebygga att det händer, säger Maria Hagberg Forss, arbetsmiljöansvarig Industriarbetsgivarna, i ett pressmeddelande.

– Vi kan aldrig acceptera att medarbetare ska behöva omkomma på sina arbeten. Så länge olyckstalet inte är noll så kommer ansträngningarna för ökad säkerhet att öka, fortsätter hon.

Riskområden

SSAB har en nolltolerans när det gäller dödsolyckor.

– Vi har en potentiellt farlig arbetsplats och vi jobbar med att hitta riskområden för att säkerställa att det inte händer något på dessa områden. Det är ett systematiskt arbete, förklarar Sara Blix.

Om det behöver vidtas några åtgärder med tanke på den olycka som inträffat är oklart.

– Vi måste se vad utredningen visar, uppger Sara Blix.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om