Per-Anders Heikkilä, chef för grova brott vid polisen i Norrbotten, berättar att narkotika smugglas in i länet på många olika sätt. Narkotikan kommer i lastbilar, hyrbilar, privata bilar och flyg, men också med tåg och då gäller det ofta nattåget.
– Man måste ju transportera sig hit på något sätt och det har varit ett antal fall under året det är gjort beslag på de som åker tåg.
Att vissa av dem väljer att resa i en delad nattågskupé är sannolikt, menar han.
– De försöker säkert resa på ett sätt som väcker så lite uppmärksamhet som möjligt.
En del narkotika är avsedd att smugglas vidare över till den finska marknaden, men mycket stannar också och säljs i Norrbotten.
– Det finns ju en stor tillgång i dag och vi ska inte vara naiva och tro att den inte kommer även hit till oss.
Polisen och narkotikapolisen håller span på personer som fraktar och smugglar narkotika och har till sin hjälp specialtränade hundar, berättar han. Det händer också att det görs slumpmässiga kontroller på tågen. I övrigt vill han inte avslöja hur arbetet med att hitta narkotikan bedrivs eller hur samarbetet med tågbolagen går till.
– Det är en yrkeshemlighet.
Christer Berglund, affärschef på Vy tåg, är medveten om att bolagets tåg ibland används som färdmedel bland dem som fraktar narkotika.
– Det här är ju ingenting man önskar över huvud taget ska förekomma och det är en jättetråkig samhällsutveckling. Men nu vet vi att det gör det och tågen är inte undantagna.
Han kan konstatera att det finns två typer av fall när narkotika ställer till med problem på tågen.
– Dels är det de som är påverkade och kan uppträda störande och då kan ordningsmakten ta dem av tåget. Dels kan det handla om transporter av narkotika mellan olika orter.
Om tågpersonalen misstänker att någon för med sig narkotika på resan ingriper de aldrig själva är han noggrann med att påpeka.
– Det skulle kunna få jättestora konsekvenser, utan det är en polissak. Vi anmäler det och så brukar det fungera så att polisen står vid nästkommande större station och hanterar det där.
Vy tågs personal undersöker heller aldrig några väskor, poängterar han.
Hur påverkar detta tryggheten för andra resenärer?
– När det gäller tåg handlar allt om säkerhet. Det är det viktigaste och kommer som nummer ett, två och tre för oss. Om vi ser ett störande moment och inte själva kan avvisa en person av någon anledning så tillkallar vi ordningsmakten.
– Vi följer också restaurangbranschens lagar, regler och normer när det gäller servering av alkohol så att det sker under ordnade former. Du får inte ta med egen alkohol ombord.
Han tror dock att i fall när det handlar om ren narkotikasmuggling så är det ingenting som påverkar övriga resenärer, utan då går polisen in och hämtar den aktuella personen på en större station. Inte heller personalen brukar känna till vad som är bakgrunden till ingripandet sådana gånger, utan får veta det först i efterhand.
Brukar det annars vara lugnt på tågen?
– Generellt sett är de flesta resenärerna fantastiskt fina. Tåget är ju en bild av samhället i övrigt och de flesta individerna sköter sig väldigt bra. Men sedan finns det undantag och då får vi hantera det efter de rutiner vi har, säger Christer Berglund.
Johanna Hemphälä från Stockholm har stigit på nattåget i Luleå med barnen Nicolas och Julia. Hon brukar inte fundera över vad medresenärerna har i sina väskor. Att det förekommit flera knarkbeslag bland nattågsresenärer kände hon inte till.
– Jag blir förvånad att de väljer tåget, när det finns andra smidigare sätt.
Känner du dig lugn när du åker tåg?
– Ja, det känns inte farligt. Det finns ju de som smugglar på flyget också. Om jag förstod att någon hade knark i sin väska, så skulle jag väl försöka anmäla det på något sätt.
Men hon har aldrig känt sig misstänksam, störd eller otrygg på tåget.
– Det har bara varit barnfamiljer åt båda håll när vi har åkt, berättar hon.
I väskor, ryggsäckar och fickor, ibland dolt i kartonger eller på andra sätt, transporterar tågresenärer narkotika. En genomgång av mediearkivet visar ett tiotal fall de senaste två åren. Men hur stort mörkertalet är vet ingen.
November 2021: Två hundpatruller befinner sig på tågstationen i Luleå för att kontrollera resenärer som kliver av tåget från Stockholm. En man i 35-årsåldern stiger av flera minuter efter alla andra och poliserna anar oråd. När polisen stoppar honom markerar en av specialsökhundarna på hans väska som vid en närmare kontroll visar sig innehålla 1,4 kilo cannabis samt 99,9 gram kokain. I förhör berättar mannen att han arbetar som hemkunskapslärare. Han har spelskulder och transporterade drogerna för att bli skuldfri. I Luleå skulle han lämna knarket vid en återvinningscentral.
Februari 2022: När nattåget från Stockholm anländer till Boden finns två poliser på plats för att genomföra kontroller av personer som kliver av. Snabbt fattar de misstankar mot en 21-årig man som verkar nervös. En av poliserna böjer sig över hans väska och känner lukten av cannabis. Där ligger ett hekto kokain och nästan ett kilo cannabis. Mannen hävdar att en annan person måste ha placerat narkotikan i väskan medan han sov på översta britsen i kupén och väskan låg där nere. Han avslöjas dock genom att hans fingeravtryck finns på påsarna med narkotika.
September 2022: En polispatrull blir misstänksam när en man kliver av tåget och beslutar att visitera honom. De hittar misstänkt narkotika, som visar sig vara 776,2 gram cannabisharts och 449 gram cannabis samt en patron.
Maj 2022: En 27-årig man kliver av tåget i Luleå när polisens spanare slår till och hittar ett kilo amfetamin i hans väska. Han påstår att narkotikan måste ha placerats i hans bagage av en okänd person som rest i samma kupé, men flera omständigheter pekar på att han har agerat narkotikakurir. Bland annat hade han i sin väska en så kallad "burner phone", det vill säga en mobiltelefon av enkelt slag med ett kontantkortsabonnemang, som aktiverades nästan exakt när resan inleddes.
Maj 2022: Tulltjänstemän stoppar en 32-årig man i Gammelstad. I hans ryggsäck hittas totalt 1 033 narkotikaklassade tabletter. Veckan före gripandet hade mannen rest via Finland till Frankrike, Tyskland, Danmark och Sverige. På kvällen tog han nattåget till Luleå. När han kom fram väntade en finskregistrerad Audi på honom. Tullinspektörer som befinner sig på tågstationen fattar misstankar och följer efter bilen som kör i riktning mot Boden men vänder i Södra Sunderbyn. 32-åringen återfinns sedan gående på Mariebergsvägen i Gammelstad där han grips. I ryggsäcken finns 147 kartor med det narkotikaklassade läkemedlet Subutex.
Januari 2023: Ett våldsamt bråk mellan två bröder och en knarklangare tros vara bakgrunden till att en ung man miste livet på ett vandrarhem i Gällivare. När polisen griper brodern på tåget visar det sig att han har med sig en stor mängd narkotika, drygt 300 gram amfetamin och även andra preparat.
Januari 2023: Vid en kontroll på Bodens tågstation lägger polisen märke till en 25-årig man som reser med endast en julpåse. I den förvarar han en drönarkartong. Polisen tycker det verkar konstigt och mannen uppträder nervöst. Han uppger först att han är på väg till en norrskensfest i Abisko som han ska filma med drönaren han påstår sig ha i kartongen. Eftersom det luktar narkotika tar polisen beslut om kroppsvisitering. Kartongen visar sig innehålla närmare ett kilo hasch. 25-åringen ändrar sin historia ett par gånger och till sist erkänner han att han skulle transportera drogerna till Haparanda tågstation. Där skulle han möta en för honom okänd person och lämna över haschet. När han kom hem till södra Sverige igen skulle han få 5 000 kronor i betalning, pengar som han behövde för att lösa gamla knarkskulder.
Mars 2023: Polisens spanare är på tågstationen i Luleå för att kontrollera resenärerna som anländer söderifrån. En 48-åring som stoppas visar sig tidigare vara dömd för både vapen- och narkotikabrott och har rört sig i kretsen runt Hells Angels avdelning i Karlstad. I bagaget har han ett kilo amfetamin. Mannen påstår att det inte var hans väska, utan att han har stulit den.
Mars 2023: En kvinna i 25-årsåldern fångar tullens uppmärksamhet. Hon verkar nervös och skakar på handen som hon håller en cigarett i. Hon grips på Haparanda-Torne resecentrum med ett kilo amfetamin. I Kalix tingsrätt berättar hon att hon nyss hade muckat från fängelset och varken hade bostad eller pengar. En kompis i Haparanda behövde hjälp att hämta ett paket och hon tog på sig uppdraget, åkte till Falun med tåg, tog emot paketet enligt instruktioner och åkte sedan tillbaka mot Haparanda med tåg. I betalning skulle hon få 100 gram amfetamin.
Juni 2023: En man i 40-årsåldern stiger av tåget från Stockholm. I hans resväska hittar polisen närmare 5 000 tabletter Subutex, vilket är narkotika. Han visar upp ett fejk-ID för polisen och uppger att han inte vet vad han har i väskan samt att han fått den av en person som han inte vet vem det är och ska lämna den till en person i Luleå som han inte vet vem det är. Han säger att någon skulle möta honom i Luleå och ge honom 30 000 kronor för besväret. Han säger också att det är första gången han gör något sådant här. Narkotikan ligger i två kartonger, en skokartong och en kartong som visade en bild på en stavmixer. Mannen grips misstänkt för grovt narkotikabrott.