Polisen, ledda av åklagare från den internationella åklagarkammaren, slog till i en massiv insats i mars år. Inledningsvis riktades misstankar om människohandel mot en handfull personer kopplat till en restaurangrörelse i Arjeplog.
Papperslösa flyktingar hade lurats till orten för att jobba under slavliknande förhållanden upp 14-15 timmar per dygn, för usel lön. De hade dessutom tvingats bo och leva under vidriga förhållanden.
Utredningen resulterade slutligen i ett åtal mot två män för grovt ocker.
– En del i den här företagsverksamheten har varit att utnyttja de här människorna, säger Peter Salzberg, vice chefsåklagaren på internationella åklagarkammaren i Stockholm i sin sakframställning mot en 68-årig man, som har lett restaurangverksamheten, och 39-årig man med titeln köksmästare.
Avtalen med de papperslösa flyktingarna har enligt åklagaren inneburit arbete i vissa fall uppemot 90 timmar i veckan. Mot mycket låg ersättning.
Under perioden 1 juni till och med 2 oktober har en av målsägarna enligt åklagaren arbetat 1 580 timmar – och fått 21 500 i lön.
Peter Salzberg pekade på registrerad försäljning på restaurangerna och personalliggarna, där arbetstider fanns noterade.
Åklagaren anser det visat att brottsligheten har varit av särskild allvarlig art och de två männen har utnyttjat människor som har "befunnit sig i en mycket utsatt situation".
– De har varit väldigt utsatta, både ekonomiskt men också hur de har tvingats leva. Sedan har situationen på restaurangerna varit hotfull och dom har varit rädda, säger Carolina Nilsson.
– Det yttersta är de här åtalspunkterna om misshandel och olaga hot. Och det har givetvis även påverkat de andra anställda. De har blivit rädda.
Vid sidan av den tunga åtalspunkten om grovt ocker ställs den 39-årige mannen även inför rätta misstänkt för ha dödshotat en av målsägarna. Han ska även ha misshandlat samma person genom att stänga en ugnslucka när hans arm var inne i ugnen.
De tilltalade männen förnekade samtliga brottspåståenden via sina försvarare, advokaterna Håkan Kjellgren och Lars Grönberg.
– Det har inte varit möjligt att arbeta de timmar de uppgett, säger Håkan Kjellgren, som företräder 68-åringen.
Kjellgren pekade på att minst två månader av den påstådda brottstiden har varit under lågsäsong för restaurangverksamheten.
På onsdagen hörs målsägarna.