Många är rädda för att bli sjuka av gammal mat, och slänger därför varor där utgångsdatumet passerat – trots att de kan vara fullt ätbara. En tredjedel av de svenska hushållens matsvinn kan kopplas till datummärkning, enligt Livsmedelsverket.
– Det är så onödigt, säger mikrobiolog Åsa Rosengren.
Fullt ätbart
Livsmedelsverket har undersökt charkvaror, färdiga sallader, färskt kött och mjölkprodukter. De flesta av livsmedlen var fullt ätbara trots att utgångsdatumet passerat, och det går utmärkt att avgöra genom att använda sina sinnen, enligt Rosengren.
– Så länge det smakar, luktar och ser okej ut så går det att äta. Är det mögligt ska man såklart inte äta det.
Mjölk och grädde höll ofta god kvalitet medan det i några färdiga sallader förekom både jästsvamp och mögelsvamp. Smak och lukt på skivade charkprodukter hade försämrats redan på bäst-före-dagen, men går bra att äta ändå.
– Vi kände en lätt antydan till syrlighet som kommer från mjölksyrebakterier. Det är ändå okej att äta, man blir inte sjuk.
Kyla viktigt
En förutsättning för att kylvarorna ska hålla längre är att de har förvarats enligt förpackningsanvisningarna och att det är kallt i kylen. Temperaturen får gärna understiga åtta grader.
– Följer man inte anvisningarna kan vad som helst hända. Personer som tillhör riskgrupper för listeriainfektion ska inte hålla på och smaka på gammal mat, eftersom listeria kan växa även i kyltemperaturer.
För den som vill minska svinnet men inte vill tugga i sig en skinkbit som smakar lite konstigt gäller det att tänka nytt.
– Skinka med några veckor på nacken behöver man inte ha på mackan. Man kan göra någonting som man hettar upp, då försvinner smaken. (TT)