Bakgrunden till den tvist som lett till att Jan Johansson valt att anmäla polisen till Arbetsmiljöverket är tillsättningen av två chefer vid Brottsutredande enheten i Luleå, BU.
Jan Johansson förklarar att under våren lyftes en biträdande chef bort från enheten där en annan manlig kriminalpolis tillsattes som vikarie. Senare fick han jobbet som ordinarie chef för enheten. Dessutom valde polisledningen att tillsätta en ny kvinnlig biträdande chef för BU.
Inte lyssnat
–De har fått jobben utan att de fått korrekta och riktiga förutsättningar att verka som chefer. Dessutom under den mest hektiska tiden av året då halva personalstyrkan är på semester, säger Jan Johansson till PT.
Han förklarar att under de förhandlingar som förts har ledningen med Urban Pohjanen i spetsen hävdat att det inte funnits några andra personer att tillsätta.
–Vi har givit alternativa förslag men det har inte arbetsgivaren lyssnat på, säger Jan Johansson, som pekar på att de chefspersoner polisledningen valt saknar utbildning i bland annat arbetsmiljöfrågor.
–Vilket är viktigt när man handlägger personalärenden, säger Jan Johansson.
Frågan är vad hans anmälan till Arbetsmiljöverket kan leda till.
–Det har redan lett till att de två som tillsatts fråntagits ansvaret för arbetsmiljön. Den ska skötas av en högre chef, säger Jan Johansson, som förklarar att när polisledningen delger detta skriftligt till personalen är huvudskyddsombudet beredd att dra tillbaka anmälan, men han avvaktar med det till dess han får besked om hur det blir med en tredje chefstillsättning.
Jan Johansson pekar på att polisledningen inte alltid är medveten om att de chefer som tillsätts måste ha erfarenhet och kunskap i arbetsmiljö- och personalfrågor.
–Man låter ju exempelvis inte en AT-läkare utföra operationer, säger han.