Skuldbeloppen i kraven har ökat med 47 procent i Norrbotten, siffran är 35 procent för riket.
– De som finansierar gamla lån med nya med ganska dåliga villkor och höga räntor riskerar att aldrig ta sig ur skuldfällan. Alla ärenden hos Kronofogden ökar, det är historiskt höga siffror, säger Fredrik Rosengren.
Han poängterar att det inte är bra för systemet att banker, nischbanker och kreditinstitut lånar ut pengar utan att göra ordentliga prövningar för att säkra att det finns betalmöjligheter hos de som tar lån.
– Vi vet att många banker gör ordentliga kontroller. Men Finansinspektionen pekar på att vi har väldigt mycket skulder i Sverige. Vi tycker att man måste göra tillräckligt bra bedömningar av människors ekonomi när man beviljar lån.
Det handlar inte bara om kredit utan också bolån med rörlig ränta. En stor del av skulderna är på belopp under 3 000 kronor, enligt Fredrik Rosengren.
– När en liten skuld kommer in till oss växer den ganska fort.
Män är överrepresenterade hos Kronofogden.
– De med lägre utbildningsnivå tenderar att vara överrepresenterade i våra register, likaså utrikesfödda som inte vet hur vårt system fungerar, säger Fredrik Rosengren.
Även antal pensionärer ökar i registret.
– Det är väldigt oroväckande, de har normalt inte så stora möjligheter att påverka sin inkomst.
Rebecka Öhman, enhetschef för betalningsföreläggande i Luleå, säger:
– Vi ser att det är ett fåtal stora skulder som driver upp skuldbeloppen i Norrbotten. Men det är viktigt att få till en attitydförändring, att klara av att se att jag inte har råd och erkänna det för sig själv och sin omgivning. Vi har haft det väldigt bra i Sverige länge med låga räntor. Men Sverige är beroende av andra länder och vi ser hur inflationen påverkas av omvärlden.
– Vi ser tyvärr att man många gånger stoppat huvudet i sanden. Det kan vara fullt förståeligt ibland. Men vår erfarenhet är att ju längre man väntar, desto svårare är det att ta tag i det här, säger Fredrik Rosengren.
Antalet skuldsatta i Kronofogdens register uppgår till 6 700 personer i Norrbotten. I Övertorneå är ökningen störst, elva procent. I Gällivare, Haparanda och Pajala minskade antalet skuldsatta.
Vanliga typer av skulder till Kronofogden är skatter, fordonsrelaterade skulder, studielån, underhållsstöd samt lån och krediter.