Oftast är såväl förövare som de drabbade elever men även lärare råkar illa ut.
- Vi får långt ifrån kännedom om allt som händer på skolorna, en del övergrepp polisanmäls bara, så mörkertalet är stort, säger Stefan Hult, samordnare för den nationella inspektionsinsats mot våld och mobbning i skolorna som Arbetsmiljöverket påbörjade i går inom de tre storstadsdistrikten. Även distrikten i Växjö, Linköping och Luleå kommer att genomföra liknande inspektioner, Luleå-disktriktet ska under året besöka samtliga kommuner i länet.
Fokus på skol- förvaltningarna
Katarina Sandling Johansson är arbetsmiljöinspektör i Luleå-distriktet och konstaterar att verket tidigare besökt olika skolenheter men kommit fram till att skolorna lider av i stort sett samma problem.- Nu riktar vi istället in oss på förvaltningarna och deras övergripande arbete för att hjälpa skolorna, personalen och eleverna.
Vid inspektionerna kontrolleras fyra olika punkter; om skolan har en dokumenterad riskbedömning, rutiner och instruktioner för hur våld och hot ska hanteras och om personalen känner till dem, rutiner och kunskap om första hjälpen och krisstöd samt rutiner för anmälan av allvarliga olyckor och tillbud.
De skolor som brister på någon av punkterna kommer att få krav på sig om åtgärder.