Skolelever hjälper Vattenfall med energiutmaningar

Att utvinna energi ur havsströmmar tror Kirunaeleverna kan vara lösningen på framtidens energiutmaningar. Den visionen vann förstapris i projektet Gnistan som presenterades på Teknikens hus på onsdagen. Skolever från Piteå fick dessutom hederspris för två av sina energivisioner.

En elbil med solceller och vindturbiner som ska kunna ladda sig själv både när den är parkerad och när den körs var en av visionerna som presenterades. Mathias Jonsson och Amanda Hilstad, från Pitholmsskolan, presenterade kombinationen bromskraftåtervinning och elbilar.

En elbil med solceller och vindturbiner som ska kunna ladda sig själv både när den är parkerad och när den körs var en av visionerna som presenterades. Mathias Jonsson och Amanda Hilstad, från Pitholmsskolan, presenterade kombinationen bromskraftåtervinning och elbilar.

Foto: Robert Lundberg

LULEÅ2014-04-09 21:40

Vattenfall jobbar utifrån att människor år 2025 kan skapa all den energi som de behöver själva. Men frågan är hur? Det är grunden till projektet Gnistan där åttondeklassare har fått chansen att ge sina visioner av hur det kan tänkas gå till.

Framtidens energiutmaningar

Projektet är ett samarbete mellan Vattenfall, Svenska science centers och förbundet Unga forskare. I Sverige deltar totalt 16 klasser och i Norrbotten har skolklasser från Piteå, Boden och Kiruna bidragit med sina lösningar på framtidens energiutmaningar.

På Teknikens hus fick alla deltagare chansen att presentera sina idéer när Visionsdagen arrangerades på onsdagen. Vinsten gick till visionen om att utvinna energi ur havsströmmar med hjälp av en turbin, och energiutvinning från vatten fanns med i flera förslag. Men även med solen som energipunkt. En vision som fick hederspris för den mest banbrytande idén hade just solen som utgångspunkt. Nämligen visonen Nanosolartower.

"Nyttja solen mer"

– Det är ett torn av nanorör där man kan nyttja solen mer, förklarar Såda Traingamson, från Pitholmsskolan.

Tanken är att tornet ska vara så pass högt att det går ovanför molnen där det sitter solpaneler. Idén om nanorör fick de från en NO-lektion.

– Och solpaneler är miljövänligt, säger hon.

Pitholmsskolan hade fem grupper med olika idéer. Hederspris för bästa monter fick visionen om blixtåtervinningsenergi.

– Vi vill effektivt kunna samla in energin från blixtar för att kunna skapa en ny förnybar energikälla, säger Samuel Lustig, från Pitholmsskolan.

Eleverna har arbetat med projektet under sex veckor.

– Det har varit jätteroligt. Vi har lärt oss att samarbeta och vi har lärt oss av varandra. Och nu när vi står här och berättar om idén lär vi oss jättemycket, säger Vendela Andersson, från Pitholmsskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om