Videon är inte längre tillgänglig
Med en ljusblå filt över huvudet dolde 22-åringen sin skärrade uppsyn under vandringen förbi en kanonad av smattrande fotoblixtrar.
Iförd badtofflor, svarta häkteskläder och låst handfängsel leddes den långe, gänglige mannen in i sal 1 i Luleå tingsrätt, där han genom sin advokat förnekade all inblandning i mordet på Vatchareeya Bangsuan.
Ändå blev han till slut häktad – men på den lägre misstankegraden, "skäligen misstänkt för mord".
– Utredarna har en vecka på sig att komma med mer övertygande bevisning. Annars måste min klient släppas fri, förkunnade 22-åringens försvarare advokat Bo Forssberg.
Lyckta dörrar
En och en halv timme ägnade åklagarduon Anna Bergström och Ulrika Schönbeck åt att försöka övertyga rätten om mannens skuld i styckmordet på 20-åriga Vatchareeya Bangsuan från Boden.
Den utförliga redogörelsen hölls på åklagarnas begäran bakom lyckta dörrar, utom hörhåll för medias många representanter.
Men trots en ingående redovisning fanns ingen teknisk bindande bevisning att uppbringa.
– Vi har ännu inte fått svaren från Statens kriminaltekniska laboratorium på allt inskickat material, förklarade kammaråklagare Ulrika Schönbeck.
Förnyad kontakt
Trots avsaknaden av SKL-svar på avgörande pusselbitar valde rättens ordförande rådman Katarina Lindgren att förklara 22-åringen häktad, men på den svagare misstankegraden.
– Det är viktigt att åklagarna kontaktar rätten och begär förnyad förhandling så fort man fått fram mera material i utredningen, allra senast om en vecka, poängterade Katarina Lindgren från ordförandepodiet i rättssal 1.
Restriktioner
Skäl för häktning tillskrev hon risken för att den gänglige ynglingen skulle kunna undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen.
– Det är av synnerlig vikt att den misstänkte hålls i förvar i avvaktan på ytterligare utredning, menade rådman Lindgren.
Hon noterade även att mannen, på åklagarnas begäran, ska beläggas med restriktioner.
Det innebär att han endast tillåts träffa sin försvarare, åklagarna eller företrädare för polisens utredare.
I övrigt är tidningar, tv, telefon, dator, radio och alla former av personliga kontakter tabubelagda på häktet i Porsön.
"Mår dåligt"
– Det är inte så konstigt att min klient mår dåligt och upplever stort obehag över att vara frihetsberövad på dessa grunder, förklarade Bo Forssberg.
– Mannen vidhåller att han är oskyldig och han har lämnat en adekvat trovärdig berättelse som styrker den versionen, ansåg Forssberg.
– Ändå är jag inte direkt förvånad över att rätten valde att häkta honom med tanke på alla omständigheter i fallet. Men utredningssidan måste framöver kunna presentera bättre bevis, annars finns ingen grund för att hålla min klient inlåst, menade advokat Bo Forssberg.
Yppandeförbud
På grund av ärendets känsliga läge har Forssberg belagts med yppandeförbud. Han är därigenom förhindrad att kommentera åklagarnas sakframställan från häktesförhandlingen.
Dock finns möjlighet att överklaga häktningsbeslutet till hovrätten, vilket Forssberg ännu inte tagit ställning till.
– Häktningstiden är satt till en vecka och frågan är om det är någon idé att överklaga.
– Men jag ska överlägga om det med min klient, säger han samtidigt som den gänglige 22-åringen leds bort med den blå filten över sig som döljer ett fjunigt hakskägg, en ungdomlig mustasch och en skärrad uppsyn fylld av obehag, ångest och skräck.
Ingen annan än mannen som häktades i går är delgiven misstanke för brottet.