Skärpta regler slår hårt mot länet

Den gröna omställningen i Norrbotten kräver arbetskraft inom många olika branscher. Nu vill regeringen skärpa kraven på arbetskraftsinvandring genom en fördubbling av lönekravet. "Ett väldigt olyckligt förslag", säger Hans Andersson, Svenskt näringsliv.

Elin Söderberg (MP) tycker att regeringens förslag går stick i stäv med utmaningen att hitta arbetskraft till den gröna omställningen. Bilden visar en skiss av H2 Green Steels planerade anläggning.

Elin Söderberg (MP) tycker att regeringens förslag går stick i stäv med utmaningen att hitta arbetskraft till den gröna omställningen. Bilden visar en skiss av H2 Green Steels planerade anläggning.

Foto: Montage

Luleå2023-05-06 05:00

På torsdagen meddelade regeringen att en promemoria om att höja kravet på försörjning för arbetskraftsinvandrare från 13 000 kronor i månaden till 26 650 kronor skickats på remiss. Höjningen ska enligt förslaget träda i kraft den 1 oktober i år.

26 650 kronor motsvarar 80 procent av medianlönen i Sverige, som är 33 200 kronor. Hans Andersson, som är vd för branschorganisationen Svenskt näringsliv i Norrbotten, befarar att skärpta krav får en avskräckande effekt på människor som vill söka sig hit för arbete och förmedlar en negativ bild av Sverige utomlands. 

–I princip alla sektorer söker efter folk för att klara kompetensförsörjningen. Dessutom har vi en negativ befolkningstillväxt i vår region, säger Hans Andersson.

Mellan 50 000-100 000 nya invånare kommer att behövas i Norrbotten de närmaste åren, enligt uppskattningar som gjorts. Stora industrisatsningar, som Hybrit i Gällivare, H2 Green Steel i Boden och konstgödselfabriken som planerar att etablera sig i Luleå, kommer att kräva tusentals nya anställda. 

Hans Andersson konstaterar också att det ökade försörjningskravet är ett ingrepp den lönemodell som finns i dag.

– Här lägger sig politiken i någon som företagen själva kan allra bäst. Det behövs högkvalitativ kompetens till Sverige och Norrbotten, men vi behöver också människor för mindre kvalificerade jobb. 

Skärpta krav på arbetskraftsinvandring motiveras av regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna med att fusk och utnyttjande ska minska. 

Elin Söderberg är riksdagsledamot för Miljöpartiet och sitter på Västerbottensbänken i riksdagen. 

– Jag upplever att regeringen inte alls har tagit till sig den enorma utmaning gällande kompetensförsörjning som vi har i det här landet och hur den ställs på sin spets i norra Sverige. 

Hon kallar regeringens motivering till förslaget för en fasad och att den verkliga orsaken är att man vill minska invandringen. 

– Inom Miljöpartiet anser vi att ingen ska utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden och vi vill jobba för att alla arbetslösa ska få förutsättningar att komma i arbete. Men att bara höja lönekraven för att kunna rekrytera arbetskraft från andra länder minskar rekryteringsbasen för alla som behöver anställa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!