Skarp kritik mot regionens stålbad

Över 400 anställda fick sluta i samband med den omställning som Region Norrbotten genomgick mitt under brinnande pandemi. Nu pekas stora brister i genomförandet ut i en ny utredning.

Kritiken mot omställningen var högljudd när den pågick. Anders Öberg (S) och Kenneth Backgård (SJVP) stod även då på motsatta sidor.

Kritiken mot omställningen var högljudd när den pågick. Anders Öberg (S) och Kenneth Backgård (SJVP) stod även då på motsatta sidor.

Foto: Montage: Linda Kask

Luleå2023-06-13 18:15

Nedskärningarna i det stålbad som regionen genomgick under åren 2019 till 2022 skulle spara 700 miljoner kronor. Målet med omställningen var att ge Region Norrbotten en "ekonomi som var långsiktigt hållbar". Uppdraget fanns med i regionstyrelsens plan för 2020-2022. 

– Delaktigheten från personalen var obefintlig, säger nuvarande regionrådet, säger Anders Öberg (S). 

Regionledningen fick ta emot skarp kritik för att omställningen genomdrevs trots coronapandemin, inte minst från den dåvarande oppositionen. Under hösten 2022 beslutade sjukvårdspartisten Kenneth Backgård, regionråd fram till valet samma år, att omställningen skulle utvärderas. Det har nu gjorts av konsulter inom bolaget KPMG.

I utredningen framkommer ett antal brister, i struktur, kommunikation och förmågan att få med sig regionens medabetare i processen. De tänkta besparingarna har i själva verket inneburit ökade kostnader, samtidigt som skatteintäkter och bidrag också ökade under perioden. Därmer är det oklart om det ekonomiska målet med omställningen har uppfyllts, framgår det i rapporten. 

Omställningen orsakade stor oro i organisationen och direktören anklagades för toppstyrning. Personal slog larm om bristande delaktighet och en kultur där få vågade utttrycka sina åsikter öppet. 

Anders Öberg påpekar att kostnadsökningarna är tydliga, i takt med att de statliga bidragen har minskat drastiskt. Det blev svårare att rekrytera personal till sjukvården då centralisering av beslut gjorde handläggningstiderna vid anställningar längre, enligt rapporten. 

– Andra regioner kan dra lärdom av det här och förstå hur man inte ska göra, säger Anders Öberg.

Kenneth Backgård, som i dag är oppositionsråd, förvånas inte särskilt mycket av kritiken. 

– Om man har en omställningsprocess där drygt 400 medarbetare blir övertaliga kan det ju inte vara klang och jubel i busken, det var vi väl medvetna om.

Däremot konstaterar han att processen blev alltför utdragen, som en följd av pandemin.

Kenneth Backgård ställer sig också tveksam till att exempelvis löneförhöjningar till personalen på 100 miljoner kronor inte har tagits med när kostnadsökningarna redovisades.

– Jag blev tveksam när jag hörde detta. Det kan ju även vara så att det finns andra fel i rapporten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!