– Jag har valt att ta tag i det på en gång och inte vänta. Det bästa för våra utbildningar är en ekonomi i balans, säger prefekten Maria Johansson.
Hon tillträdde sin tjänst i januari i år och fick kort därefter bokslutet för 2022 – som visade ett underskott på minus 4 miljoner kronor. Prognosen för 2023 visar på minus 18 miljoner. I samma veva hade fem lärare vid sjuksköterskeutbildningen precis fått tillsvidareanställning.
Ett halvår senare är ekonomin så pass dålig att universitetet tvingas dra i handbromsen. En vecka innan semestern fick lärarna beskedet att förhandlingarna ska påbörjas och att sju lärare på sjuksköterska, röntgensjuksköterska- och specialistprogrammen förmodligen kommer att sägas upp.
– Till viss del beror det på att studentvolymerna har minskat och att vi har haft sämre genomströmning under några år. Sedan har vi gjort satsningar på löner och annat som har gjort att kostnader har ökat, säger Maria Johansson.
Kort sagt har intäktssidan minskat och utgiftssidan ökat, vilket har genererat ett underskott. Även om intaget för innevarande termin ökade så ligger övriga årskullar för lågt vilket skapar negativa siffror.
– Utbildningsintäkterna är en stor del av ekonomin vilket gör att sådana här förändringar slår ganska fort och hårt, säger hon.
Även om vården skriker efter sjuksköterskor och utbildningen i princip är en garanti till fast jobb så genomför inte tillräckligt många utbildningen.
– Pandemiåren var speciella, sett till både antagning och vilka som blev kvar på utbildningarna. Men även inflation och låg arbetslöshet gör sitt.
En av de lärare som vi pratat med ifrågasätter varför lärare sägs upp från en utbildning som är en av de större på universitetet. Vad beror det på?
– Om man bara ser till det senaste halvåret kan jag förstå att man tänker så. Men en förklaring är att under pandemin fick vi ett jättetryck från regeringen som resulterade i många extraplatser och fler anställda. Vi är fortfarande fler anställda på utbildningen än innan pandemin, även om man räknar bort de sju som nu är övertaliga. Studentvolymen är dock ungefär nere där den var innan pandemin, säger Maria Johansson.
Med det sagt tror inte Maria Johansson att de planerade nedskärningar kommer att påverka kvaliteten på utbildningarna.
– Jag är helt övertygad om att vi kan hålla den höga kvalitet som vi har även i fortsättningen. Jag skulle inte göra någonting som skulle skada våra utbildningar, säger hon.
Enligt uppgifter till tidningen försvinner ytterligare två tjänster då en person har sagt upp sig när övertalighetsförhandlingarna startade och en har gått i pension. Dessa tjänster står utanför pågående förhandling. Totalt är det cirka 60 anställda på avdelningen för omvårdnad och medicinsk teknik där sjuksköterskeprogrammen ingår.
– Jag har full förståelse för den oro som finns men jag måste ta ett ansvar för hela institutionen och det är det jag gör, säger Maria Johansson.
För att få en budget i balans har flera andra åtgärder vidtagits och enligt Maria Johansson är fler på gång.
– Genomlysning av ytterligare en avdelning pågår. Vi vänder på alla stenar vi kan för att få ett nollresultat för 2024 som är målet.