Sex personer bär på tbc-smitta – men läkaren lugnar

Sex personer som har testats som bärare av smittan efter tbc-larmet. Men Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Region Norrbotten lugnar allmänheten: "Egentligen helt förväntat."

Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Region Norrbotten, uppger att sex personer av de som har testats sedan tbc-larmet i december har testats positiva. "Egentligen förväntat." (Arkivbild)

Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Region Norrbotten, uppger att sex personer av de som har testats sedan tbc-larmet i december har testats positiva. "Egentligen förväntat." (Arkivbild)

Foto: Annika Lahti

LULEÅ2019-01-11 11:28

LÄS OCKSÅ: "Tbc-larm i Luleå - riskgrupper ska kontrolleras"

Det var i mitten av december som Region Norrbotten larmade tbc-smittan. En person, som fått sjukvårdsbehandling på Gammelstads sjukvårdscentral, hade insjuknat förra sommaren. Men det var först nu som prover visade vad det rörde sig om för sjukdom, en extremt smittsam form av tbc.

Sedan dess har det pågått ett intensivt arbete med att spåra upp eventuella smittbärare som fått sjukvård på sjukvårdscentralen eller på Folktandvården i Gammelstad där personen vistats.

På fredagen hade prover tagits på 600 personer av cirka 800 som berörs. Ungefär hälften av dessa är barn.

– Det är för tidigt att gå ut och flagga för resultat, men det är sex patienter som man går vidare med. Men det är där är egentligen helt förväntat. Ingen är sjuk av de här 600 som vi har testat, säger Anders Nystedt.

De som testats positiv är bärare av något som kalla latent tbc, förklarar Nystedt.

– Och det är jätte, jätte vanligt ute i världen. Man pratar ju om mellan en fjärdedel- och en tredjedel av alla människor på jordklotet, att de är latent bärare av tuberkulos. Egentligen vore det märkligt om vi inte hade hittat någon i en sådan här stor smittspårning i Sverige. Man kan vara latent bärare i 50 år, och så blossar det upp när man blir gammal och knackig.

Kan någon av dem smittats av den här personen som insjuknade?

– Det kommer vi aldrig att få reda på.

Anders Nystedt förklarar sedan att de som testats som bärare av tuberkulos nu behandlas.

– Det är en ganska enkel behandling. Men man kommer aldrig att kunna visa anknytning till den här indexpatienten, den första patienten som gjorde att vi startade den är utredningen. Det är för att man inte kan odla fram de bakterierna.

Om någon av de testade skulle insjukna förändras läget. Då går det att spåra smittbäraren.

– Det är som fingeravtryck, man ser om det är samma stam.

Finns någon anledning för människor som finns runt de här sex personerna att vara oroliga?

– Nej, inte för dom. Man måste vara sjuk, man måste vara ganska ordentligt sjuk för att vara smittsam. Man måste ha hosta och feber.

Anders Nystedt är imponerad över hur personalen på sjukvårdscentralen har tackat problemet.

– De jobbar ju på varje dag med allt möjligt, och så får de en sådan här sak kastad i knäet att göra. Och så fixar de det. Det är otroligt imponerande, säger Nystedt som tror att utredningen kan vara klar någon gång i april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!